Rohamosan nő a balkáni országokban a migránsok száma
2018. június 3. 21:38

Angela Merkel ma már hibának tartja a 2015-ös, 160 ezer migráns szétosztásáról szóló kvótadöntést.

Legkevesebb kilencen meghaltak az Égei-tengeren, amikor felborult az embercsempészek egyik hajója. Az áldozatok között gyerekek is vannak. A balkáni útvonalon sok szempontból a 2015-ös események ismétlődnek, a magyar kormány szerint az unió az elmúlt három évben nem készült fel az újabb nagy bevándorlási hullámra.

Angela Merkel német kancellár egy lapinterjúban arról beszélt, hogy hiba volt 2015-ben áterőltetni többségi döntéssel a kötelező kvótát, most mindenképpen valamilyen közös uniós megoldást keresne.

A déli határhoz a 2015-ös események óta is folyamatosan érkeznek a bevándorlók. A török-görög szárazföldi határon az elmúlt hetekben jelentősen növekedett a forgalom és a balkáni országokban is újra rohamosan nő a migránsok száma.

Az unió azóta sem vizsgálta felül a migrációs politikáját, így a 2015-ös migrációs hullám bármikor megismétlődhet – erről beszélt a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en. Bakondi György szerint Európa biztonsága ezért azon múlik, hogy a nemzetállamok megvédik-e magukat.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója úgy fogalmazott, nem lehet az, hogy alapvető emberi jognak nevezzük a migrációt. Vagyis akinek kedve van, éppen arra jár, az bármilyen határt átléphet mindenfajta szakció nélkül. Nem kell végrehajtani a jogszabályokat, nem kell tiszteletben tartani az államok szuverenitását, az államokban élő emberek akaratát. Ez a politika súlyos következményekkel járt 2015 óta folyamatosan, és ha ez a tendencia folytatódik, akkor még súlyosabb következményekkel fog járni – mondta Bakondi György.

A kormány szigorított a Stop Soros törvénycsomagon, amely bűncselekményként tekint az illegális bevándorlás támogatására és szervezésére – erről már a Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a a Kossuth Rádióban.

Gulyás Gergely emlékeztetett: a kötelező betelepítési kvótáról rendezett 2016-os népszavazáson 3,4 millió ember mondott nemet a bevándorlásra, a kormány pedig áprlisban arra kapott felhatalmazást, hogy érvényesítse az emberek akaratát.

Mi azt szeretnénk egyértelművé tenni, hogy Magyarországon a magyar választópolgárok döntenek arról, hogy kivel akarnak együtt élni és kivel nem. És az is világos célkitűzés, hogy csak és kizárólag első biztonságos országként hajlandó Magyarország menedékjogot biztosítani – mondta.

Bár a brüsszeli tervek szerint az unió következő, június végi találkozóján meg kellene állapodni az új, közös migrációs politikáról, erre nagyon kevés az esély, Angela Merkel sem bízik ebben.

A német kancellár egy lapinterjúban arról beszélt, az EU külső határának biztosítása és a közös menekültpolitika létfontosságú ügy Európa számára. Egy olyan, rugalmas rendszert javasolt, amiben minden tagállam önálló, de egymással összevethető hozzájárulást teljesít.

Angela Merkel ma már hibának tartja a 2015-ös, 160 ezer migráns szétosztásáról szóló kvótadöntést, amit több tagállam, köztük Magyarország tiltakozása ellenére, többségi szavazással hoztak meg. A kancellár-asszony úgy fogalmazott: ez nem vezetett politikai megbékéléshez, ezért most inkább még néhány hétig próbálkozni kellene egy közös megoldás kidolgozásával.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
 • Egyértelművé vált a hazaárulás
  Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
 • Mérgezett díszek a fenyőfán
  A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
 • Deglobalizáció
  A korforduló, amelyben benne élünk, a liberalizmus kríziséből fakad. Minden, ami ma korszerű, a liberalizmus különböző mértékű és mélységű tagadásán alapul.
 • A magyarok nagy többsége elutasítja az illegális bevándorlást
  A magyarok kétharmada (67 százaléka) aggasztónak ítéli a hazánkat célzó illegális bevándorlást, tízből négyen (41 százaléka) pedig kifejezetten súlyos problémának tartják azt.
 • Hogy jutottak el a britek idáig?
  Teljes a bizonytalanság a brit belpolitikában a keddi történelmi voksolás után, amelyen az alsóház elsöprő többséggel (432 nem 202 igen mellett) leszavazta Theresa May kilépési megállapodását.
MTI Hírfelhasználó