Trump-Kim csúcstalálkozó - Külföldi lapvisszhangok 2.
2018. június 13. 14:24

Az El País című baloldali spanyol napilap szerkesztőségi véleménycikke szerint Donald Trump azt a benyomást kelti, hogy szemtől szemben jobban megérti magát az autokrata rezsimekkel, mint a demokráciák képviselőivel, csakhogy ők az Egyesült Államok igazi szövetségeseik.

Az újság úgy vélte, az amerikai és az észak-koreai vezető közös nyilatkozatát pozitívan lehet értékelni, és ebben az értelemben a csúcstalálkozó sikeres volt. A dokumentum ratifikálja egy új korszak a kezdetét a két ország között, azonban konkrét kötelezettségek vállalása nélkül. Az El País szerint az amerikai elnök eme diplomáciai sikerének kontrasztja múlt heti, kanadai összecsapása a világ hat legfejlettebb országának - és demokráciájának - vezetőjével a G7-csúcson. Az ABC című konzervatív napilap úgy értékelte, hogy a szingapúri csúcson csupán egy győztes számára volt hely, és az nem Donald Trump, aki "a semmiért cserébe" ajánlotta az amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat leállítását és az amerikai katonák várható kivonását.

Hogyan írjunk történelmet 40 perc alatt - kommentálta az olasz Corriere della Sera, amely szerint Donald Trump inkább kereskedőként és ingatlanügynökként tartja kézben a világot, mint politikusként, a korábbi merev nemzetközi egyensúlyokat felborító politikája azonban sikeresnek bizonyul. A La Repubblica úgy látta, a találkozó igazi győztese Kim, aki nemrég még elszigetelt globális közellenségnek számított, most viszont legitimizálta magát egy világhatalom egyenrangú partnereként mutatkozva. Az Il Messaggero római napilap szerint a csúcsból főleg Kína húz előnyt az amerikai csapatok térségbeli jelenlétének ígért csökkentésével.
   
A közös nyilatkozat érdekes ugyan, de megvalósítása csak a Kim-féle és Trump-féle ígéretekre van alapozva, pillanatnyilag Kim Dzsog Un tűnik a győztesnek, de nem tudni, érvényes lesz-e ez hosszú távon is - állapítja meg a cseh konzervatív Lidové Noviny. "Senki se tudja, mi is lesz végül ebből. De az, hogy megtörtént, már az hihetetlen" - írja a Mladá Fronta Dnes című liberális lap arra utalva, hogy amíg meg nem valósult, addig gyakorlatilag szinte senki sem hitt a találkozóban. Nem volt reális, hogy már az első találkozó teljes áttörést hozzon, ennek ellenére jelentősége egészen rendkívüli - írja a baloldali Právo kommentátora. Úgy véli: a csúcstalálkozó csak az "első lépés" volt, mert "a súlyos dolgok előkészítését nem lehet félvállról venni".

Bár Trump szuperlatívuszokkal írta le a találkozót, az ott kiadott nyilatkozat gyakorlati értéke szakértők szerint nulla - írta a pozsonyi Hospodárské Noviny gazdasági közéleti lap, amely szerint a találkozó értelme nem az volt, hogy egy tollvonással megoldják a koreai válságot, hanem hogy ez legalább esélyt kapjon. A baloldali PravdaPozitívum szerint a találkozó nem végződött azonnali katasztrófával, de zárónyilatkozata olyan semmitmondó, hogy szinte használhatatlan, és jelenleg senki sem tudja megmondani, hogy lesz e valós hozadéka a szingapúri találkozónak. A liberális Sme szerint nem dőlt el és nem is dőlhetett el, hogy a szingapúri találkozót egyszer úgy emlegetik-e majd, mint Reagan és Gorbacsov reykjeviki találkozóját.

A szabadelvű román Adevarul című lap elemzésének címébe foglalta következtetését: a Kim-Trump csúcstalálkozó jelentős előrelépés nélküli történelmi pillanat volt. A lap szerint az esemény nyertese a phenjani vezető, akinek sikerült a világpolitika egyik fontos szereplőjévé előléptetnie országát. A találkozó külsőségei - például a normális diplomáciai kapcsolatokat ápoló szuverén országok vezetőinek találkozását idéző, ünnepi zászlósor előtti kézfogás - olyan erős legitimációt jelentenek az észak-koreai rezsim számára, amilyenről Kim Dzsong Un apja, vagy nagyapja csak álmodott - írta a román lap.

A szingapúri csúcson aláírt nyilatkozat túl általános, így a találkozó "egyetlen nyereménye Trump és Kim kézfogása volt", amely "remélni engedi, hogy az amerikai és az észak-koreai vezető a közeli jövőben nem  kezd újra fenyegetőzni a nukleáris rakéták kilövésével" - írja a Rzeczpospolita lengyel jobbközép napilap. A párbeszéd természetesen jobb az atomháborúnál, melynek réme 2017-ben a világ felett lebegett - jegyzi meg a cikkíró. A wpolityce.pl lengyel  konzervatív hírportál kommentátora úgy látja: a csúcs "valóban vezethet  békéhez és a mai világ legkiszámíthatatlanabb és legőrültebb rezsimjének nukleáris fegyvermentesítéséhez". Ha Hillary Clinton vagy Barack Obama lenne most az amerikai elnök, az ilyen csúcsért máris Nobel-békedíjat kapna, "a balliberális média pedig örömódákat énekelne" - áll a cikkben.

A Vecernji List című legolvasottabb horvát napilap szerint a szingapúri csúcstalálkozó mind Trump, mind Kim számára jól jött. "Mert miután Trump összeveszett a bolygó 90 százalékával, szüksége volt egy erős külpolitikai eseményre. Kim pedig ki akart törni Kína és Oroszország vasölelésből, amelyek vad hiénaként tartották, hogy Amerikára morogjon" - közölte az újság. A Jutarnji List című liberális horvát napilap szerint a dokumentum, amelyet Trump és Kim aláírt, mindenképpen derűlátásra ad okot, mert a világnak mindig szüksége van békére. Ugyanakkor a lap szerint mindkét vezető már többször megmutatta, hogy egy pillanat alatt képes 180 fokos fordulatra, és teljesen az ellenkezőjét teszik annak, mint amire ígéretet tett.

A Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja elsősorban Iránra gyakorolt hatása alapján értékeli a történeteket. Szerinte Teherán elégedetlen, és ez jó Jeruzsálemnek. A baloldali Háárec című újság szerint az észak-koreai, a kínai és az orosz vezetők kerültek ki győztesen Szingapúrból, míg amerikai NATO szövetségeseinek kevesebb okuk maradt az örömre, és Trump semmivel sem kapott többet az elődeinek tett, majd megszegett 1994-es és 2005-ös ígéreteknél.

MTI
Címkék:
  • Semjén Zsolt Földön és égen című könyve
    A budapesti Lengyel Intézetben élénk érdeklődés mellett mutatták be kedd este Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke Földön és égen című könyvének kétnyelvű - magyar és lengyel - új kiadását.
  • Úzvölgyi katonatemető - csíkszeredai tüntetés
    Több száz, Székelyföld különböző térségeiből összesereglett tüntető követelte kedden Hargita megye prefektusának lemondását Csíkszeredában azon a demonstráción, amelyet az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) hirdetett meg az úzvölgyi katonatemető körüli botrány miatt - derült ki a Székelyhon.ro erdélyi hírportál helyszíni beszámolójából.
  • Az emberi jogok természetjogi mércéje
    A baloldal által az Egyesült Államokban és külföldön felépített jogi és közpolitikai gondolkodás mára eltávolodott az embereket a természetjog alapján megillető elvektől. Ma tudniillik olyan követelményeket terjeszt, amely eltiporja ezeket az alapvető jogokat.
MTI Hírfelhasználó