Együtt ülték a muszlim ünnepet, vérfürdő lett a vége
2018. június 16. 21:36

Húsz halálos áldozatot követelő robbanás történt tálib lázadók és afgán katonák egy közös ünnepségén szombaton a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban, ahol az egymással háborúban álló felek képviselői kivételesen együtt töltötték az íd al-fitr ünnepét – jelentették hírügynökségek.

A szélsőségesek három napig felfüggesztették a fegyveres harcot a ramadán muszlim böjti hónapot lezáró ünnep alkalmából, és kisebb csoportjaik az ország több részén együtt ünnepeltek katonákkal és civilekkel. A fővárosban, Kabulban még a belügyminiszter is találkozott az ott civilekkel szelfiző tálibokkal.

Az AFP francia hírügynökség közlése szerint a támadók egy gépjárműbe rejtett pokolgéppel merényletet követtek el a csatabárdot ideiglenesen elásó ellenségek ellen.

Meghosszabbította a tűzszünetet az afgán elnök, tálib foglyokat engedtek szabadon

Határozatlan időre meghosszabbította a tálibokkal szembe meghirdetett tűzszünetet szombaton Asraf Gáni afgán elnök, akinek hivatala azt is tudatta, hogy a hatóságok gesztusként szabadon engedtek 46 szélsőséges foglyot.

Az elnök azt követően tette meg bejelentését, hogy a szélsőségesek három napra szintén felfüggesztették a fegyveres harcot a ramadán muszlim böjti hónapot lezáró ünnep, az íd al-fitr alkalmából, s tálibok kisebb csoportjai a fővárosban és néhány tartományi székhelyen együtt ünnepeltek katonákkal és civilekkel.

Kabulban még a belügyminiszter is találkozott az ott civilekkel szelfiző tálibokkal.

Asraf Gáni arra kérte a tálibokat, hogy ők is hosszabbítsák meg az általuk hirdetett, vasárnap lejáró fegyvernyugvást és üljenek tárgyalóasztalhoz a kormánnyal.

Hivatala emellett – a békülési szándék jeleként – azt is közölte, hogy a hatóságok szabadon engedtek 46 tálib foglyot. A szélsőséges mozgalom egyelőre nem reagált a kormány gesztusaira.

Az államfő méltatta az afgán vallástudósoknak a tűzszünetben játszott szerepét is. Egy héttel ezelőtt történelmi jelentőségű fatvát adott ki a 34 afgán tartományból összegyűlt vallási elöljárók tanácsa (loja dzsirga), hét pontból álló rendeletében az iszlámmal ellentétesnek és főbenjáró bűnnek minősítette az öngyilkos merényleteket és robbantásokat.

Nem sokkal az elnöki bejelentés előtt 26 halálos áldozatot követelő robbanás történt a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban tálib lázadók és afgán katonák egy közös ünnepségén, ahol az egymással háborúban álló felek képviselői szintén együtt töltötték az íd al-fitr ünnepét.

A tartományi kormányzó szóvivője közölte, hogy a Dzsalálábádtól mintegy 25 kilométerre fekvő Rodat körzetben egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kocsiba rejtett pokolgéppel.

Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője hangsúlyozta: nincs közük a támadáshoz, saját harcosaik is meghaltak a robbanásban.

Röviddel a történtek után az Afganisztánban is jelen lévő Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A terroristák szócsöve, az Aamák „hírügynökség” részleteket mellőzve azt jelentette, hogy a merénylő „afgán erők gyűlését” vette célba.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó