Újabb botrány a Charlie Hebdótól
2018. június 17. 11:16

Közleményben magyarázkodott Franciaország bukaresti nagykövete, miután a Charlie Hebdo párizsi szatirikus lap ezúttal Simona Halepen, a Roland Garros friss teniszbajnokán és általában a románokon élcelődött karikatúráján. A szerdai lapszámban közölt rajzon egy torz arcú ember látható, kezében a kupával, aki „Ócskavas, ócskavas!” felkiáltással ujjong.

A magyarázó szöveg szerint „egy román megnyerte a Roland Garrost”. A rajz nyilvánvalóan a romániai cigányokra utalt. A francia nagykövet, Michele Ramis szerint Halep történelmi győzelme a diplomáciai képviselet számára is büszkeségre ad okot. „Bárki bármit is gondoljon erről a rajzról, emlékeztetnék arra, hogy a szólásszabadság és a sajtószabadság a Francia Köztársaság alapvető értékeit képezik. A mű csakis a szerzőjét képviseli, és semmilyen formában nem képviseli a francia közvéleményt” – fogalmazott a külképviselet vezetője.

Amint arról az erdélyi Maszol hírportál beszámolt, a karikatúrát Dan Alexe Párizsban letelepedett román újságíró tette közzé Facebook-oldalán. Szerinte a Charlie Hebdo karikatúráján nem kell megsértődni, mert az csak kifinomult francia humor. Nem így látták a kommentelők, akik románellenes támadásként, az országot és a románokat lejárató kampány részeként értelmezik a Charlie Hebdo gúnyrajzát.

A romániai sajtóban ezt követően sokan nevezték ízléstelennek a rajzot, de voltak, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül a románok ellen irányul a karikatúra, az inkább a franciák románokról való közfelfogását figurázza ki. Az érintett, Simona Halep nem kívánta kommentálni a gúnyrajzot, Cristian Tudor Popescu ismert bukaresti újságíró viszont nem fogta vissza magát. „Ezek az egyének tehetségtelenek. Nem tudnak megnevettetni. Nincs humoruk. Csupán faragatlan franciák” – mondta a publicista, aki úgy véli, a Charlie Hebdo karikaturistái azért élnek a hányingerkeltő gúnyolódással, mert ismeretlen számukra az irónia.

Popescu hozzátette: a szólásszabadság nem jelent korlátlan szabadságot. Röviden reagált Ilie Nastase egykori román teniszcsillag is, aki a a Gsp.ro sporthírekre szakosodott hírportálnak kiemelte: egy szatirikus lapról van szó, ezért felesleges foglalkozni a témával. „Ha ők úgy gondolják, hogy a Roland Garros kétmillió eurót érő serlege ócskavas, az azt jelenti, hogy buták. Mit mondhatsz a butáknak?” – fogalmazott Nastase.

A Charlie Hebdo ellen 2015. ja­nuár 7-én két férfi fegyveres terrortámadást hajtott végre, amelynek során tizenketten vesztették életüket. A támadás kiváltó oka az volt, hogy a lap egy Mohamed-karikatúrát tett közzé. Legutóbb tavaly novemberben okoztak botrányt, amikor a címlapon az egyik legismertebb iszlámszakértő, Tariq Ramadan szerepelt merev férfi nemi szervvel, felette „az iszlám hatodik pillére” felirattal. A rajz közlése után a Charlie Hebdo munkatársai több halálos fenyegetést kaptak.

magyaridok.hu
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Külgazdasági képviseletet nyit Magyarország Jeruzsálemben
  Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben.
 • Világhírű festménnyel gyarapodott a Szépművészeti
  Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg.
 • Napfelkelte az Olajfák hegyén
  Már kedden kora reggel kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfő Andy Harris amerikai kongresszusi képviselővel Jeruzsálemben, ahol találkozik még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.
MTI Hírfelhasználó