Újabb botrány a Charlie Hebdótól
2018. június 17. 11:16

Közleményben magyarázkodott Franciaország bukaresti nagykövete, miután a Charlie Hebdo párizsi szatirikus lap ezúttal Simona Halepen, a Roland Garros friss teniszbajnokán és általában a románokon élcelődött karikatúráján. A szerdai lapszámban közölt rajzon egy torz arcú ember látható, kezében a kupával, aki „Ócskavas, ócskavas!” felkiáltással ujjong.

A magyarázó szöveg szerint „egy román megnyerte a Roland Garrost”. A rajz nyilvánvalóan a romániai cigányokra utalt. A francia nagykövet, Michele Ramis szerint Halep történelmi győzelme a diplomáciai képviselet számára is büszkeségre ad okot. „Bárki bármit is gondoljon erről a rajzról, emlékeztetnék arra, hogy a szólásszabadság és a sajtószabadság a Francia Köztársaság alapvető értékeit képezik. A mű csakis a szerzőjét képviseli, és semmilyen formában nem képviseli a francia közvéleményt” – fogalmazott a külképviselet vezetője.

Amint arról az erdélyi Maszol hírportál beszámolt, a karikatúrát Dan Alexe Párizsban letelepedett román újságíró tette közzé Facebook-oldalán. Szerinte a Charlie Hebdo karikatúráján nem kell megsértődni, mert az csak kifinomult francia humor. Nem így látták a kommentelők, akik románellenes támadásként, az országot és a románokat lejárató kampány részeként értelmezik a Charlie Hebdo gúnyrajzát.

A romániai sajtóban ezt követően sokan nevezték ízléstelennek a rajzot, de voltak, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy nem feltétlenül a románok ellen irányul a karikatúra, az inkább a franciák románokról való közfelfogását figurázza ki. Az érintett, Simona Halep nem kívánta kommentálni a gúnyrajzot, Cristian Tudor Popescu ismert bukaresti újságíró viszont nem fogta vissza magát. „Ezek az egyének tehetségtelenek. Nem tudnak megnevettetni. Nincs humoruk. Csupán faragatlan franciák” – mondta a publicista, aki úgy véli, a Charlie Hebdo karikaturistái azért élnek a hányingerkeltő gúnyolódással, mert ismeretlen számukra az irónia.

Popescu hozzátette: a szólásszabadság nem jelent korlátlan szabadságot. Röviden reagált Ilie Nastase egykori román teniszcsillag is, aki a a Gsp.ro sporthírekre szakosodott hírportálnak kiemelte: egy szatirikus lapról van szó, ezért felesleges foglalkozni a témával. „Ha ők úgy gondolják, hogy a Roland Garros kétmillió eurót érő serlege ócskavas, az azt jelenti, hogy buták. Mit mondhatsz a butáknak?” – fogalmazott Nastase.

A Charlie Hebdo ellen 2015. ja­nuár 7-én két férfi fegyveres terrortámadást hajtott végre, amelynek során tizenketten vesztették életüket. A támadás kiváltó oka az volt, hogy a lap egy Mohamed-karikatúrát tett közzé. Legutóbb tavaly novemberben okoztak botrányt, amikor a címlapon az egyik legismertebb iszlámszakértő, Tariq Ramadan szerepelt merev férfi nemi szervvel, felette „az iszlám hatodik pillére” felirattal. A rajz közlése után a Charlie Hebdo munkatársai több halálos fenyegetést kaptak.

magyaridok.hu
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Magyarok világvárosa
  Kész csoda, hogy az ellenzék nem támadja azzal is a kormányt és Tarlós István főpolgármestert, hogy kvázi lenyúlták tőle a főváros fejlesztési terveit, a Világvárost építünk hangzatos nevű egykori projektet.
 • Történelmi utódlás Berlinben
  Friedrich Merz (b) Willkommenskultur helyett domináns német kultúrát akar.
 • Mátyás király-emlékév
  Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat Kanadától a moldvai Magyarfaluig a Mátyás király-emlékév keretében, amelyet a király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdetett meg az év elején a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.
MTI Hírfelhasználó