Több mint kétezer ember várta az Aquariust
2018. június 17. 21:02

Több mint kétezer ember, köztük sok száz újságíró várta Valenciában az olasz kikötőkből kitiltott, ám a baloldali spanyol kormányfő által önként befogadott bevándorlókat. Három hajó több mint hatszáz embert tett ki a parton. A hangulat kísértetiesen hasonlított arra, mint amikor három éve az első menedékkérőket szállító vonatok befutottak a bécsi vagy éppen müncheni pályaudvarra. Az a jövő kérdése, hogy meddig tart a spanyol lelkesedés. A magyar kormány szerint Soros György hajói üzemszerűen hozzák Európába a bevándorlókat, aminek véget kellene vetni.

Vasárnap délelőtt, bevándorlók százaival a fedélzetén kötött ki az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet által üzemeltetett Aquarius, Valencia kikötőjében.

A hajó még múlt héten vett a fedélzetére 629 bevándorlót a Földközi-tengeren és Itália felé indult. Matteo Salvini olasz belügyminiszter azonban megtiltotta, hogy a civil szervezetek hajói Olaszország partjainál kössenek ki, így az Aquarius az Ibériai-félsziget felé vette az irányt. Azóta két másik NGO hajóját fordították vissza az olasz partoknál, fedélzetén 118 bevándorlóval.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatalának legfrissebb statisztikája szerint a világon a legtöbb embercsempész a Földközi-tengeren tevékenykedik. A bandák bevétele globálisan eléri a hétmilliárd dollárt. Nagyjából ennyit költ egy év alatt humanitárius segélyezésre az Európai Unió és az Egyesült Államok együttvéve.

Soros György hajói üzemszerűen szállítják a migránsokat Európába – erről a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszélt a Kossuth Rádióban. Rogán Antal arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai jogszabályok alapján eddig sem kellett volna fogadni az Afrikából érkezőket.

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű nem kormányzati szervezetek által fenntartott Aquarius hajót és a rajta utazó 106 illegális bevándorlót várják riporterek a spanyolországi Valencia kikötőjében (MTI/EPA/Manuel Burque)

Sokat fizetnek

A fekete-afrikai bevándorlók százaitól jelentős összeget – fejenként több ezer dollárt kérnek el egy–egy útért. A csempészbandák ezután ütött-kopott gumicsónakba ültetik az embereket, akiket az NGO-k alig pár óra után általában ki is mentenek. Bár a csempészek, és a mentőhajókat üzemeltető NGO-k is tudják, hogy az afrikai migránsok közült szinte senki nem jogosult menedékjogra, ezt mindnyájan kérelmezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bűnszervezetek tömegesen élnek vissza a menedékjog rendszerével. Az olasz kormány most ezt szeretné megtörni.

Matteao Salvini közösségi oldalán azt írta: „Jobb, ha tudják ezek az emberek, hogy Olaszország nem akar többet bűnrészességet vállalni az illegális bevándorlási bizniszben, úgyhogy más kikötőket kell találniuk.” Erre válaszként az egyik visszafordított mentőhajót üzemeltető NGO nyilvánosan lefasisztázta a belügyminisztert.

Komoly indulatokat szít a bevándorlás

Európa-szerte komoly indulatokat vált ki a bevándorlás körüli vita. Párizs, Róma, Berlin és Bécs között az utóbbi napokban éles szópárbaj alakult ki. A francia kormánypárt szóvivője például hányingerkeltőnek nevezte az olasz bevándorláspolitikát. Németországban pedig kormányválsággal fenyeget Horst Seehofer belügyminiszter és Angela Merkel kancellár között húzódó bevándorláspolitikai nézeteltérés.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó