Több mint kétezer ember várta az Aquariust
2018. június 17. 21:02

Több mint kétezer ember, köztük sok száz újságíró várta Valenciában az olasz kikötőkből kitiltott, ám a baloldali spanyol kormányfő által önként befogadott bevándorlókat. Három hajó több mint hatszáz embert tett ki a parton. A hangulat kísértetiesen hasonlított arra, mint amikor három éve az első menedékkérőket szállító vonatok befutottak a bécsi vagy éppen müncheni pályaudvarra. Az a jövő kérdése, hogy meddig tart a spanyol lelkesedés. A magyar kormány szerint Soros György hajói üzemszerűen hozzák Európába a bevándorlókat, aminek véget kellene vetni.

Vasárnap délelőtt, bevándorlók százaival a fedélzetén kötött ki az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül segélyszervezet által üzemeltetett Aquarius, Valencia kikötőjében.

A hajó még múlt héten vett a fedélzetére 629 bevándorlót a Földközi-tengeren és Itália felé indult. Matteo Salvini olasz belügyminiszter azonban megtiltotta, hogy a civil szervezetek hajói Olaszország partjainál kössenek ki, így az Aquarius az Ibériai-félsziget felé vette az irányt. Azóta két másik NGO hajóját fordították vissza az olasz partoknál, fedélzetén 118 bevándorlóval.

Az ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Hivatalának legfrissebb statisztikája szerint a világon a legtöbb embercsempész a Földközi-tengeren tevékenykedik. A bandák bevétele globálisan eléri a hétmilliárd dollárt. Nagyjából ennyit költ egy év alatt humanitárius segélyezésre az Európai Unió és az Egyesült Államok együttvéve.

Soros György hajói üzemszerűen szállítják a migránsokat Európába – erről a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter beszélt a Kossuth Rádióban. Rogán Antal arra is felhívta a figyelmet, hogy az európai jogszabályok alapján eddig sem kellett volna fogadni az Afrikából érkezőket.

Az SOS Méditerranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű nem kormányzati szervezetek által fenntartott Aquarius hajót és a rajta utazó 106 illegális bevándorlót várják riporterek a spanyolországi Valencia kikötőjében (MTI/EPA/Manuel Burque)

Sokat fizetnek

A fekete-afrikai bevándorlók százaitól jelentős összeget – fejenként több ezer dollárt kérnek el egy–egy útért. A csempészbandák ezután ütött-kopott gumicsónakba ültetik az embereket, akiket az NGO-k alig pár óra után általában ki is mentenek. Bár a csempészek, és a mentőhajókat üzemeltető NGO-k is tudják, hogy az afrikai migránsok közült szinte senki nem jogosult menedékjogra, ezt mindnyájan kérelmezik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bűnszervezetek tömegesen élnek vissza a menedékjog rendszerével. Az olasz kormány most ezt szeretné megtörni.

Matteao Salvini közösségi oldalán azt írta: „Jobb, ha tudják ezek az emberek, hogy Olaszország nem akar többet bűnrészességet vállalni az illegális bevándorlási bizniszben, úgyhogy más kikötőket kell találniuk.” Erre válaszként az egyik visszafordított mentőhajót üzemeltető NGO nyilvánosan lefasisztázta a belügyminisztert.

Komoly indulatokat szít a bevándorlás

Európa-szerte komoly indulatokat vált ki a bevándorlás körüli vita. Párizs, Róma, Berlin és Bécs között az utóbbi napokban éles szópárbaj alakult ki. A francia kormánypárt szóvivője például hányingerkeltőnek nevezte az olasz bevándorláspolitikát. Németországban pedig kormányválsággal fenyeget Horst Seehofer belügyminiszter és Angela Merkel kancellár között húzódó bevándorláspolitikai nézeteltérés.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
megmondó
„Tűzzel, vassal, golyószóróval és börtönnel” – így kell harcolni a „klerikális reakció” ellen. Ezt maga Kádár János fogalmazta meg egy pártgyűlésen.
 • Mindhalálig Őszöd
  Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
 • Olaszliszka, Badacsony – ne legyen harmadik
  Megnevezni sem tudjuk a veszélyt: vagy nincsenek szavak, vagy volnának szavak, de azokat nem szabad használni, mert tiltja a PC.
 • Csatlakozás a hősökhöz
  Tényleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, de még mennyire. És azok a hazafiak, a hősök, akik ezt ki merik mondani.
 • Szépséges szerelmetes Judith
  Nagyot alkottál, világpolitikai tényező lettél, és büszke is vagy rá.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI