Százmilliárd korona a cseh hadsereg korszerűsítésére
2018. június 18. 21:00

Több mint százmilliárd koronát (több mint 1160 milliárd forint) fordít a cseh hadsereg a következő tíz évben fegyverzetének és felszerelésének korszerűsítésére. A 2027-ig megvalósítandó projektek száma meghaladja a százat - közölte Ales Oplata, a cseh hadsereg vezérkari főnöke hétfőn Prágában újságírókkal találkozva.

Oplata szerint a csehek a következő évtizedben új teherszállító repülőgépeket, különféle rendeltetésű helikoptereket, gyalogsági páncélozott járműveket, radarokat és légvédelmi egységeket szerez be.

"A hadsereg fegyverzetének és felszerelésének korszerűsítésével korunk és a jövő veszélyeire, kihívásaira akarunk reagálni" - szögezte le Ales Oplata.

A legnagyobb projektet 210 gyalogsági páncélozott lánctalpas jármű beszerzése jelenti. Ez az előzetes számítások szerint mintegy 53 milliárd koronába fog kerülni. Az újságíróknak kiadott írásos tájékoztató szerint a hadsereg hétféle gyalogsági páncélozott járművet akar venni, amelyek tervezett élettartama 30 év.

A másik legfontosabb korszerűsítési projekt 12 többféle rendeltetésű helikopter beszerzése lesz. Ezek a gépek a jelenleg használt Mi-24 típusú orosz gyártmányú helikoptereket fogják helyettesíteni. Karla Slechtová jelenlegi védelmi miniszter már bejelentette, hogy ez a beszerzési pályázat már elő van készítve, és még a nyár folyamán kiírják.

A cseh hadseregnek jelenleg két CASA típusú, spanyol gyártmányú nagy teherszállító repülőgépe van, amelyekkel a katonák meg vannak elégedve. A hadsereg parancsnoksága a következő években, 2020-ig két új CASA gép beszerzését tervezi.

A SHORAD légvédelmi egységek beszerzése a CTK értesülései szerint tízmilliárd koronába fog kerülni. A SHORAD az eddig használt orosz KUB egységeket fogja helyettesíteni. Bár a hadsereg szakértői szerint a KUB rendszer már túl van a tervezett élettartamán, négy egységet a katonák továbbra is meg akarnak tartani.

Ales Opata szerint folytatódni fog a T-72-es típusú tankok korszerűsítése is. Új tankok beszerzéséről 2025-ig kellene dönteni. Opata megjegyezte, hogy az új tankokról gyakorlatilag az egész NATO-ban vita folyik.

Korszerűsítésre szorulnak a következő években a svéd JAS-39 Gripen vadászgépek is, állítja a cseh hadsereg parancsnoksága.

MTI
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • Semjén: az állam és az egyház együttműködése a járható út
  Nem tudok elképzelni jobb "befektetést" a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció - jelentette ki Semjén Zsolt vasárnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tisztabereken vasárnap.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
MTI Hírfelhasználó