A kormány nem akarja az MTA irányítását átvenni
2018. június 19. 14:33

Átszabná a magyar tudományos élet finanszírozását a kormány. Az akadémiai körökben felháborodást keltő javaslatról Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában hétfőn kiállt amellett, hogy a kormány célja biztosítani azt, hogy a kutatásra szánt források a leghatékonyabb módon hasznosulhassanak a jövőben. A tárcavezető cáfolta, hogy sérülne Magyar Tudományos Akadémia autonómiája, ugyanakkor meglátása szerint szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy az MTA-nak nincs kutatási stratégiája.

A magyar egyetemek négy éve a kutatási forrásaikat a stratégiájukban leírtaknak megfelelően kapják, vagyis előre alhatározzák, mely területen akarják magukat pozícionálni, majd ezt finanszírozza a kormány. Palkovics László szerint a Magyar Tudományos Akadémiának is előre be kell majd számolnia, hogy mire költi a forrásokat, mert eddig az MTA eldöntötte, hogy a forrásokat, mire fordítja, majd ezt a parlament előtt ismertette.

A tudományos akadémia is mondja meg, mire kívánja fordítani a forrásokat, állapodjunk meg és ha a megállapodás megvan, akkor az onnantól kezdve az akadémia dolga, hogy hogyan bontja le – hívta fel rá a figyelmet Palkovics László. A miniszter leszögezte, a kormány nem akarja a kutatóintézet irányítását átvenni és nem akarja a kutatóknak megmondani, mivel foglalkozzanak.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

echotv.hu
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Külgazdasági képviseletet nyit Magyarország Jeruzsálemben
  Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben.
 • Világhírű festménnyel gyarapodott a Szépművészeti
  Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg.
 • Napfelkelte az Olajfák hegyén
  Már kedden kora reggel kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfő Andy Harris amerikai kongresszusi képviselővel Jeruzsálemben, ahol találkozik még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.
MTI Hírfelhasználó