A kormány nem akarja az MTA irányítását átvenni
2018. június 19. 14:33

Átszabná a magyar tudományos élet finanszírozását a kormány. Az akadémiai körökben felháborodást keltő javaslatról Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ECHO TV Napi aktuális című műsorában hétfőn kiállt amellett, hogy a kormány célja biztosítani azt, hogy a kutatásra szánt források a leghatékonyabb módon hasznosulhassanak a jövőben. A tárcavezető cáfolta, hogy sérülne Magyar Tudományos Akadémia autonómiája, ugyanakkor meglátása szerint szakítani kell azzal a gyakorlattal, hogy az MTA-nak nincs kutatási stratégiája.

A magyar egyetemek négy éve a kutatási forrásaikat a stratégiájukban leírtaknak megfelelően kapják, vagyis előre alhatározzák, mely területen akarják magukat pozícionálni, majd ezt finanszírozza a kormány. Palkovics László szerint a Magyar Tudományos Akadémiának is előre be kell majd számolnia, hogy mire költi a forrásokat, mert eddig az MTA eldöntötte, hogy a forrásokat, mire fordítja, majd ezt a parlament előtt ismertette.

A tudományos akadémia is mondja meg, mire kívánja fordítani a forrásokat, állapodjunk meg és ha a megállapodás megvan, akkor az onnantól kezdve az akadémia dolga, hogy hogyan bontja le – hívta fel rá a figyelmet Palkovics László. A miniszter leszögezte, a kormány nem akarja a kutatóintézet irányítását átvenni és nem akarja a kutatóknak megmondani, mivel foglalkozzanak.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

echotv.hu
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó