Guterres: A migráció elkerülhetetlen és szükséges
2018. június 19. 15:21

Minden országnak joga van saját migrációs politikát kialakítani, feltéve, ha tiszteletben tartják a migránsok emberi jogait – tette hozzá a főtitkár, aki szerint ezen a területen a nemzetközi együttműködés ma fontosabb, mint bármikor korábban.

Guterres a migráció szükségességére egy személyes példát hozott fel, miszerint az ő 95 éves édesanyja szociális gondozók állandó segítségére szorul, de hazájában, Portugáliában erre a feladatra nem lehet találni hazai munkaerőt, csak bevándorlókat.

 

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Cyril Zingaro)

António Guterres ENSZ-főtitkár (Fotó: MTI/EPA/Cyril Zingaro)

„Ha pedig a migráció szükséges, akkor jobb, ha azt szervezetté, szabályozottabbá teszik, úgy zajlik, hogy az országok együttműködnek egymással, és ennek a folyamatnak mindenki nyertese legyen, különösen azok a migránsok, akik ma reménytelen helyzetben vannak” – jelentette ki az ENSZ-főtitkár.

Decemberben újabb nemzetközi konferenciát tartanak Marrákesben a migrációról – ilyet rendeztek legutóbb május elején –, és ezen az értekezleten várhatóan elfogadnak egy globális megállapodást a „biztonságos, szervezett és rendszeres migrációról” – értesült az AFP francia hírügynökség.

Guterres beszélt a világban zajló konfliktusokról is. Az erőszakos konfliktusba sodródott országok száma 30 éve nem volt olyan nagy, mint most, és az ezekben megölt emberek száma a tízszeresére nőtt 2005 óta – mondta. Az áldozatok száma alapján már háborúnak nevezhető véres konfliktusok száma pedig megháromszorozódott 2007 óta. Tavaly rekordnagyságú, közel 69 milliót ért el azok száma a világban, akik a háborúk, konfliktusok vagy üldöztetés elől elmenekültek otthonukból – tette hozzá.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó