Nógrádi: a németek többsége nem kér a migránsokból
2018. június 19. 16:06

Egyre többször kerülnek napvilágra olyan hírek, amelyek arról szólnak, hogy terrortámadást akadályoztak meg a titkosszolgálatok és a rendőrség. Az ilyen támadások tervei közvetlenül már egyre kevésbé köthetők terrorszervezetekhez, azonban ez nem jelenti azt, hogy a háttérben ne működnének változatlanul ezek a csoportok. A kérdés adott: Lassan reagálnak-e Európában a biztonságpolitikai kihívásokra és ha igen, miért? Az ECHO TV Heti terror című műsorának vendégei Nógrádi György és Földi László biztonságpolitikai szakértők voltak.

A hétvége folyamán egy francia szupermarketben késsel támadt a vásárlókra egy nő, miközben ,,allah akbar”-t kiáltott. Földi László arról beszélt, hogy jelenleg Európában jelen van egyfajta szellemiség, amely megosztotta a kontinens lakosságát: az egyik fél a keresztény-zsidó kultúrát képviseli, míg a másik muszlim alapú gondolatokat képvisel. Az Európában jelenlévő konfliktushelyzet mostanra ért el arra a pontra, hogy ez a törésvonal olyan kisebb élethelyzetekben is megnyilvánuljon, mint a bevásárlóközpontban történt támadás.

Nógrádi szerint a német lakosság többsége nem kér a migránsokból. Az osztrák vezetés -amely július elsejétől átveszi az Európai Unió soros elnökségét- szintén elutasítja a migránsokat. A szakértő szerint nem véletlen, hogy Merkel és Seehofer ezzel a vezetéssel akar egyeztetni a migránsválság kezeléséről.

A műsor fontos témája volt, hogy gyakran vádolják a bevándorlásellenes médiafelületeket azzal, hogy összemossák egymással a terrorizmust és a migrációt. Földi László ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a dzsihád lehetősége benne van a mindennapokban, mivel az Európába érkezők azzal találkoznak, hogy nem kell betartaniuk a kontinens törvényeit.

Nógrádi György szerint, ha az olasz adatokra tekintünk, láthatjuk, hogy a jelenleg érkező emberek 93-97 százaléka gazdasági bevándorló. A polgárháború sújtotta Szíriából már alig érkeznek bevándorlók. A politikai menekültek száma minimális.

A szakértő a labdarúgó világbajnokság kapcsán is elemezte a helyzetet és elmondta, hogy Oroszországban sincs abszolút biztonság.

A teljes műsor IDE KATTINTVA tekinthető meg.

echotv.hu
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó