Új bevándorlási törvény vitája a francia szenátusban
2018. június 19. 17:29

Civil szervezetek tiltakozó akcióinak kíséretében kezdte meg az új bevándorlási törvény vitáját kedden a francia szenátus.

A "szabályozottabb bevándorlást és hatékonyabb menekültügyet" előíró törvénytervezetet - amely Emmanuel Macron államfő Köztársaság lendületben (LREM) nevű pártján belül is törésvonalakat okozott - április 23-án fogadta el a nemzetgyűlés, de a kormánypárton kívül minden más párt ellene szavazott. A baloldali ellenzék büntetőjellegűnek, a jobboldal pedig nem elég szigorúnak ítélte meg. A parlament 577 fős alsóházában a jelenlévő képviselők közül 228-an szavaztak igennel, 139-en nemmel, 24-en pedig tartózkodtak. Ez volt az első alkalom Emmanuel Macron megválasztása óta, hogy a 312 kormánypárti képviselő közül egyikük nemmel szavazott, s 14-en pedig tartózkodtak.

Az elmúlt hetekben a migrációról szóló vita még hevesebbé vált Franciaországban, elsősorban a civil szerveztek által működtetett Aquarius mentőhajó sorsa miatt. Egy hétfőn megjelent felmérés szerint a franciák 56 százaléka úgy véli, hogy a kormány jól döntött, amikor - miután a hajó nem köthetett ki sem Máltán, sem Olaszországban - nem ajánlotta fel a hajó fogadását, s hagyta, hogy az végül vasárnap Spanyolországban érjen partot.

Kedden délelőtt migránsokat segítő önkéntesek az új törvénytervezet vitájának kezdetére szerveztek tiltakozást a szenátus elé a francia bevándorlási politika ellen.

A tiltakozók a szenátorok számának megfelelően 348 narancssárga mentőövet terítették szét a szenátus épülete elé, rajtuk a szenátorok neveivel. Az akcióval arra a 35 ezer emberre emlékeztek, akik 1993 óta vesztek a Földközi-tengerbe, amikor megpróbáltak az afrikai partokról Európába átjutni.

"Az állam megfojtja a menekültjogot" felírat előtt a baloldali szenátorok elítélték az új törvénytervezet szigorításait.

"Egyrészt krokodilkönnyeket ejtünk az Aquariusért, másrészt pedig újabb Aquariusokhoz teremtünk feltételeket" - mondta Pierre Laurent szenátor, a kommunista párt elnöke.  
Az Amnesty International jogvédő szervezet a bevándorlókat támogató feliratokat vetít ki egész éjjel a szenátus épületére: "mert nem választjuk meg, hogy hova születünk", "mert egy nap velünk is megtörténhet" vagy "mert mindenki számára van hely".  

Gérard Collomb belügyminiszter szerint az új törvényre az évről évre romló helyzet miatt van sürgősen szükség.

Franciaországban tavaly mintegy 100 ezren nyújtottak be menekültkérelmet, és 36 százalékuk kapta meg a menekültstátust. A hivatalos adatok szerint a 67 millió lakosú országban 2014-ben 6 millió, külföldön született bevándorló élt, és a lakosság negyedének volt legalább az egyik nagyszülője bevándorló.

A 2016. március 7-én elfogadott előző szabályozást váltó javaslat legfőbb intézkedései közé tartozik a menekültügyi kérelmek elbírálásának a jelenlegi 14 hónapról 6 hónapra történő felgyorsítása. További elemei az elutasított menedékkérők eltávolítása az országból, a menedékre szorulóknak pedig a jelenlegi egy- helyett négyéves tartózkodási és munkavállalási engedély megadása átfogó integrációs programmal egybekötve.

Az elutasított menedékkérők fogva tartási ideje megduplázódik 90 napra annak érdekében, hogy a kitoloncolást végre lehessen hajtani.

A nemzetgyűlés által elfogadott szöveget a szenátus illetékes bizottsága a kísérő nélküli kiskorúak fogva tartására vonatkozóan szigorította, a migránsokat segítő állampolgárokat érintő "szolidaritási szabálysértés" szankcionálásán viszont enyhített. A hatszáz módosító megvitatása után a szenátus június 26-án szavaz a tervezetről, amelynek végleges szövegét ezt követően a két ház vegyes bizottsága fogja kidolgozni.

MTI
Címkék:
megmondó
„Tűzzel, vassal, golyószóróval és börtönnel” – így kell harcolni a „klerikális reakció” ellen. Ezt maga Kádár János fogalmazta meg egy pártgyűlésen.
 • Mindhalálig Őszöd
  Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
 • Olaszliszka, Badacsony – ne legyen harmadik
  Megnevezni sem tudjuk a veszélyt: vagy nincsenek szavak, vagy volnának szavak, de azokat nem szabad használni, mert tiltja a PC.
 • Csatlakozás a hősökhöz
  Tényleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, de még mennyire. És azok a hazafiak, a hősök, akik ezt ki merik mondani.
 • Szépséges szerelmetes Judith
  Nagyot alkottál, világpolitikai tényező lettél, és büszke is vagy rá.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI