Közel ezer kilométeres zarándokút épül Erdélyben
2018. június 19. 22:26

A Tasuleasa Social szervezet – amely az utóbbi években számos akcióval és kezdeményezéssel hívta fel magára a figyelmet – egy 950 kilométeres zarándokutat álmodott meg Erdélybe. A híres El Camino mintájára tervezett út egy része még az idén elkészülhet.

A nem mindennapi kezdeményezés tíz megyén keresztül vezetne, és az út során a turisták felfedezhetnék Erdély természeti és kulturális kincseit.

Az egyesület a múlt héten jelentette be a Via Transilvanica nevű út létrehozását. A projekt gyulafehérvári bemutatóján a főkoordinátor, Alin Uhlmann Useriu elmondta, hogy idén csak egy 100 kilométeres szakasz készül el vélhetően, amely Szászrégentől körülbelül Dornavátráig vezet.

A Gyilkos-tó a Hargita megyei Hagymás-hegységben, Gyergyószentmiklóstól 25 kilométerre 2013. augusztus 5-én.MTI Fotó: Varga György

A Gyilkos-tó a Hargita megyei Hagymás-hegységben (MTI-fotó: Varga György)

A zarándokút a tervek szerint gyalog és kerékpárral egyaránt bejárható lesz, minden huszonötödik kilométernél friss ivóvíz, szállás és étkezési lehetőség várja a felfedezőket. Az útvonal az erdélyi nemzetiségi sokszínűséget is figyelembe veszi.

A szervezet képviselői már most bizakodók: remélik, amennyiben elkészül a teljes, 950 kilométeres táv, évente legalább 200 ezer zarándok vág majd neki rövidebb-hosszabb szakaszokon.

hirado.hu - transindex.ro
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó