Tizenöt évet töltött börtönben ártatlanul egy lengyel férfi
2018. június 20. 13:01

Tomasz Komendát igazságtalanul vádolták meg egy 15 éves lány megerőszakolásával és meggyilkolásával, és 18 évre bebörtönözték – nemrégiben hivatalosan is bebizonyosodott az ártatlansága. A sok megpróbáltatáson átment 41 éves férfivel Ferenc pápa is találkozott a június 13-i általános kihallgatás után – adta hírül a magyarkurir.hu.

Tomasz Komenda 23 éves volt, amikor elítélték azzal a váddal, hogy 1996 szilveszterén megerőszakolt és meggyilkolt egy 15 éves lányt, Małgorzatát – írja a Magyar Kurír. Habár mindent tagadott, bűnösnek ítélték, mert két szakértő is azt állította, hogy az áldozaton a fogak nyoma az ő fogaitól ered. Végül az idén kiengedték, miután az újraindult nyomozás során bebizonyosodott, hogy tévesen ítélték el.

A börtönben az erőszaktevőket maguk a rabok is gyűlölik, kirekesztik, megalázzák, olykor bántalmazzák is – ez nem kerülte el a lengyel férfit sem.

Bevallása szerint – miután senkit nem tudott meggyőzni ártatlanságáról – a börtönben Szent II. János Pál pápához is fohászkodott a szabadulásáért. Hat hónappal később egy rendőr kereste fel a cellájában, aki nem hitt a bűnösségében és igyekezett bizonyítani ártatlanságát. Az újabb, egyéves nyomozás mosta tisztára – számolt be a katolikus lap.

Avvenire, Aleteia, Vatican Insder, Magyar Kurír
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó