Sokan azt sem tudják, ki a Jobbik elnöke
2018. június 21. 14:12

Erősen megosztottak a Jobbik szimpatizánsai a párt elmúlt években véghez vitt néppárti fordulata miatt – ez derült ki a Nézőpont Intézet kutatásából. Nagy Dániel elemző a Kossuth Rádióban azt mondta, a Jobbik két hasonló méretű részre szakadhat, ha Toroczkai László beváltja ígéretét. Arról is beszélt, sokan azt sem tudják, ki a Jobbik elnöke, és a párt legnépszerűbb politikusai közül többen elhagyják a Jobbikot.

A Nézőpont Intézet felmérésében többek között arról is kérdezte a jobbikos szimpatizánsokat, hogy mennyire támogatják a néppárti fordulatot, hiszen a párt korábban radikális eszméket követett, vagy éppen azt, hogy a Toroczkai László-féle most kialakuló „pártocska” mennyire népszerű körükben – fejtette ki a Nézőpont Intézet elemzője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Nagy Dániel emlékeztetett, Toroczkai szombaton tart zászlóbontást, ahová minden olyan volt jobbikost elhívott, aki szimpatizálhat vele, de nem támogatja a néppártosodást, inkább visszatérne a gyökerekhez.

 

Toroczkai László (MTI-fotó: Illyés Tibor)

Hozzátette, az eseményt platformként hirdették meg, és Toroczkai úgy nyilatkozott, ha szombaton úgy látszik majd, hogy nagy a támogatottság, párttá alakulnak, ha nem, akkor maximum szalonnát sütnek, és jól érzik magukat.

Nagy Dániel elmondta, a Nézőpont Intézet adatai alapján arra lehet következtetni, hogy az eseményre sokan ellátogatnak majd, hiszen a Jobbik szimpatizánsai között fele-fele arányban vannak azok, akik a néppártosodást vagy a nemzeti radikális irányvonal folytatását támogatják. „Többen vannak, akik a nemzeti radikális vonallal szimpatizálnak, de ha a hibahatárt beleszámítjuk, akkor nagyjából fele-fele, de ez egy jó kiinduló alap Toroczkai Lászlónak” – mondta az elemző.

A megkérdezettek egyharmada azt mondta, biztosan nem szavazna a politikusra, további egyharmad ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy voksolna egy Toroczkai által létrehozott pártra; a harmadik egyharmad azonban bizonytalan a kérdést illetően. Kiemelte, fontos, hogy a szimpátia megléte nem azt jelenti, hogy a régi jobbikosok át is fognak pártolni a politikus mellé. „Ezért meg kell dolgozni, ezt a pártot össze kell tenni, és látni kell a volt jobbikosoknak is, hogy át kell lépniük abba a pártba” – részletezte Nagy Dániel.

Elhagyják a pártot a népszerű emberek

Az intézet munkatársai kíváncsiak voltak arra is, hogy a Jobbikon belül kik az ismertebb politikusok. Az élen Vona Gábor áll, a második, harmadik, negyedik helyen ugyanakkor olyan emberek állnak, akik éppen elhagyni készülnek a pártot: így Dúró Dóra, Toroczkai László és Novák Előd. „A Jobbik háza táján elég nagy problémák vannak. A legnépszerűbb politikusokból öt el fogja hagyni a pártot, a többi pedig nagyon alacsony népszerűségi mutatóval rendelkezik” – magyarázta a szakértő.

Sneider Tamás (MTI-fotó: Mónus Márton)

Sokan nem tudják, ki a jelenlegi Jobbik-elnök

Az elemző kitért arra is, hogy az új pártelnököt, Sneider Tamást csak a magyar népesség 45 százaléka ismeri, „ami nagyon-nagyon alacsony szám”. Hozzátette, ha az emberek megismerik Sneider Tamást, akkor sem biztos, hogy pozitív véleményt alkotnak majd róla, hiszen „az embernek nehéz a régmúlt cselekedeteit lemosni magáról” – vélekedett. A pártelnök körül mostanában kibontakozott néhány botrány a vadászháza és a gyerekei radikális nézetei kapcsán – tette hozzá.

Két részre szakadhat a Jobbik 

„Most már egyre magasabb szinten bomlik fel a Jobbik, és szakad: a soproni alapszervezet teljes egészében felállt, de különböző nagyobb városok alapszervezeteiből és a nógrádiból is azt lehet hallani, hogy például az alelnök távozott. Folyamatosan állnak fel a Jobbikból, és két hasonló méretű részre is szakadhat a párt, ha Toroczkai Lászlóék betartják a hozzájuk fűzött reményeket” – foglalta össze a Nézőpont Intézet elemzője.

hirado.hu - Kossuth Rádió
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Magyarok világvárosa
  Kész csoda, hogy az ellenzék nem támadja azzal is a kormányt és Tarlós István főpolgármestert, hogy kvázi lenyúlták tőle a főváros fejlesztési terveit, a Világvárost építünk hangzatos nevű egykori projektet.
 • Történelmi utódlás Berlinben
  Friedrich Merz (b) Willkommenskultur helyett domináns német kultúrát akar.
 • Mátyás király-emlékév
  Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat Kanadától a moldvai Magyarfaluig a Mátyás király-emlékév keretében, amelyet a király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdetett meg az év elején a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.
MTI Hírfelhasználó