Ismét Magyarországot támadták Brüsszelben
2018. június 21. 16:43

A szerdai LIBE bizottsági ülés után közösségi oldalán támadta Magyarországot Judith Sargentini. A holland zöldpárti politikus készített jelentést a magyar jogállamiság helyzetéről. A nyíltan migrácópárti képviselő eddig is úgy vélte, hogy Magyarországon sorozatosan megsértik az uniós alapértékeket. Twitter-üzenetében ide sorolta a szerdán elfogadott Stop Soros törvénycsomagot, valamint az alaptörvény-módosítást is – közölte az M1 Híradója.

Hétfőn az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE) szavaz a magyar jogállamiságról szóló jelentésemről. Ha valaki kétségbe vonja a helyzetet ebben az országban, nézze meg a ma Budapesten elfogadott új törvényeket – így reagált szerda este közösségi oldalán Judith Sargenitni az alaptörvény-módosításra, valamint a Stop Soros törvényjavaslat elfogadására.

A holland zöldpárti képviselő szerdán az Európai Parlament (EP) LIBE bizottságában a Magyarországról szóló jelentésről folytatott vitán is szóba hozta a Stop Soros törvénycsomagot.

„Ez a biztosság néhány hete egy levélben arra kérte a magyar parlamentet, hogy halassza el a civil szervezetekről szóló törvényt, amíg a Velencei Bizottság véleményezi a jogszabályokat. Úgy gondolom, hogy ez egy nagyon szerény kérés volt. Ez nem történt meg. Ez nagyon sajnálatos” – fogalmazott a politikus.

Hétfőn szavaznak

A LIBE jövő hétfőn szavaz a Sargentini-jelentésről. A nyíltan migrációpárti képviselő, aki korábban azt is elismerte, hogy együttműködik Soros György szervezeteivel, eddig is úgy vélte, hogy Magyarországon sérülnek az uniós értékek, és emiatt el kell indítani a jogállamisági eljárást Magyarország ellen. Véleményével nem maradt egyedül, a baloldali képviselők kiálltak a dokumentum mellett.

Hivatalos forrásokat használtunk, nem voltak bírálatok vagy előítéletek e tekintetben. Ez a jelentés bizonyítékok alapján készült – érvelt a jelentés tárgyilagossága mellett a szociáldemokrata Josef Weidenholzer.

A fideszes Járóka Lívia bírálta a jelentést készítő Judith Sargentinit, mert szerinte a zöldpárti politikus elfogult jelentést készített.

Bírálat magyar részről

Varga Judit, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára az ülés után az MTI-nek azt nyilatkozta: ismételten kiderült, hogy az európai baloldal képviselőit hidegen hagyják a Magyarországgal kapcsolatos tények. Megdöbbentőnek nevezte, hogy a jelentéstevő újságcikkekre és néhány civil szervezet minden alapot nélkülöző vádaskodására alapozva akarja az országot immár sokadszor a vádlottak padjára ültetni. Mint mondta, kétségessé teszi az Európai Parlament eljárásának komolyságát, hogy a magyar kormány részletes jogi érvelést tartalmazó hivatalos dokumentumaira semmilyen válasz nem érkezett.

A tervek szerint a jelentés szeptemberben kerül majd az Európai Parlament plenáris ülése elé, amely ennek alapján kezdeményezheti az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítását Magyarországgal szemben.

hirado.hu - M1
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó