A Demokrata Párt támogatására szólított a republikánus
2018. június 21. 19:56

A Demokrata Párt jelöltjeinek támogatására szólított fel Steve Schmidt, a Republikánus Párt stratégiai tanácsadója, aki csütörtökön bejelentette, hogy távozik a pártból.

Schmidt, aki három évtizede a republikánusok tanácsadója - köztük John McCain szenátoré a 2008-as elnökjelöltsége idején -, a hajnali órákban Twitter-üzenetben jelentette be döntését.

 A The Washington Post című lapnak adott telefoninterjújában leszögezte: úgy látja, a Republikánus Pártban félnek Donald Trump elnöktől, aki "veszélyt jelent az amerikai köztársaságra és a liberális demokráciára". A párt "menthetetlen" és megvan a kockázata, hogy úgy végzi majd, mint a Whig Párt" - utalt Schmidt az Egyesült Államokban 1834-ben alapított és alig két évtized múltán meg is szűnt pártra.

A stratéga szerint a konzervativizmus ma a republikánus párt berkeiben nem jelent mást, mint "teljes és tökéletes engedelmességet a vezetőnek". Schmidt régóta elégedetlen volt a párt irányvonalával, de - mint elmondta - a végső lökést döntéséhez az elmúlt hetek eseményei adták: a G-es országcsoport Kanadában tartott csúcstalálkozóján történtek, Donald Trump találkozója Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, és az amerikai-mexikói határon kialakult válságos helyzet, a családjaiktól elszakított gyermekek tragédiája.

A tanácsadó nem lép át a Demokrata Pártba, függetlenként jegyezteti be magát, de a kétpárti amerikai rendszerben nem lát más reményt a demokratikus normák megmentésére, mint a Demokrata Párt támogatását. "A Demokrata Párt jelenti a szabadság és a demokrácia keskeny ösvényét, s még belegondolni is borzasztó, hogy mi történik, ha ez a párt kudarcot vall" - hangoztatta a The Washington Postnak adott interjújában.

A lap ezzel kapcsolatban megjegyezte: sok republikánus ugyan nem híve az elnöknek, de abban mélyen hisz, hogy a demokrácia intézményei működnek, és úgy működnek, ahogyan azt az Egyesült Államok alapítói atyái elképzelték, vagyis van lehetőség a szembeszállásra az elnök politikájával.

A Post idézte ezzel kapcsolatban - mások mellett -  John McCain és Jeff Flake arizonai republikánus szenátorokat, vagy Bob Corkert, Tennessee állam republikánus szenátorát, akik mindig élesen bírálták Donald Trump elnököt, aki részben a republikánus politikusok ellenállásának köszönhetően is írta alá szerdán az illegális bevándorló családok szétszakítását megakadályozó rendeletet.

Michael Bloomberg, New York volt polgármestere szerdán jelentette be, hogy az ősszel tartott félidős választásokon csakis demokrata párti politikusokat támogat - mintegy 80 millió dollárt szánva támogatásukra -, mert úgy látja, hogy a republikánusok kormányzása "hasznavehetetlen".

MTI
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó