Amerikában is a bevándorlás a legfontosabb vitatéma
2018. június 22. 12:26

Nemcsak Európában, de az amerikai kontinensen is a bevándorlás az egyik legfontosabb vitatéma. A két oldal közötti szembenállás talán még az európainál is komolyabb. A déli államok nagyvárosaiban sorra épülnek a sátortáborok, miközben Latin-Amerika felől megállás nélkül érkeznek az illegális bevándorlók. Trump továbbra is azt hangoztatja, hogy megszűnik az az ország, amelyik nem tudja megvédeni határait. A kiskorúak ügyében azonban engedett: a jövőben nem választják szét a szülőket és a gyerekeket a határon.

Közép-amerikai migránsok igyekeznek felszállni egy észak felé tartó tehervonatra Mexikóban. Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból jöttek. A legtöbben egyedül, mások családostul, gyerekekkel együtt vágnak neki a több mint húszórás vonatútnak. A rakomány közé bújva, vagy a vagonok tetején utaznak az amerikai határ felé, egy jobb élet reményében.

A közép-amerikai országokból útnak indulók száma évek óta emelkedik. Azok, akik a Mexikót átszelő vonatút kockázatát nem vállalják, borsos árat fizetnek az embercsempészeknek. Az amerikai határig átlagosan 16 ezer dollárt, azaz közel 4,5 millió forintot, azonban még ez az összeg sem garantálja a sikert. Az amerikai határőrök október óta negyedmillió illegális határátlépőt fogtak el az Egyesült Államok déli határán.

Folyamatosak a tüntetések

Az amerikai-mexikói határ mindkét oldalán folyamatosak a tüntetések. A demonstrálók a Fehér Ház által még áprilisban életbe léptetett, az illegális bevándorlókkal szembeni zéró tolerancia politikája ellen tiltakoznak.

A szigorítások értelmében bűncselekmény lett az illegális határátlépés, és őrizetbe kell venni az elfogottakat, amíg a bíróság elé állítják őket. A kiskorúakat erre az időre elválasztják a szüleiktől, őket befogadótáborokban helyezik el.

A síró, szüleiket kereső gyerekekről szóló felvételeket kísérő felháborodás nyomán Donald Trump elnök rendeletben szüntette meg ezt a gyakorlatot. Az amerikai elnök úgy fogalmazott: aláírtam ma egy elnöki rendeletet, amely egyben tartja a családokat, de a kemény fellépést a határokon nem szünteti meg. Hozzátette: a kormány célja az, hogy azokat a forrásokat, amelyeket eddig a bevándorlásra költöttek, mostantól a városok és vidék fejlesztésére, infrastrukturális beruházásokra fordítsák.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó