Amerikában is a bevándorlás a legfontosabb vitatéma
2018. június 22. 12:26

Nemcsak Európában, de az amerikai kontinensen is a bevándorlás az egyik legfontosabb vitatéma. A két oldal közötti szembenállás talán még az európainál is komolyabb. A déli államok nagyvárosaiban sorra épülnek a sátortáborok, miközben Latin-Amerika felől megállás nélkül érkeznek az illegális bevándorlók. Trump továbbra is azt hangoztatja, hogy megszűnik az az ország, amelyik nem tudja megvédeni határait. A kiskorúak ügyében azonban engedett: a jövőben nem választják szét a szülőket és a gyerekeket a határon.

Közép-amerikai migránsok igyekeznek felszállni egy észak felé tartó tehervonatra Mexikóban. Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból jöttek. A legtöbben egyedül, mások családostul, gyerekekkel együtt vágnak neki a több mint húszórás vonatútnak. A rakomány közé bújva, vagy a vagonok tetején utaznak az amerikai határ felé, egy jobb élet reményében.

A közép-amerikai országokból útnak indulók száma évek óta emelkedik. Azok, akik a Mexikót átszelő vonatút kockázatát nem vállalják, borsos árat fizetnek az embercsempészeknek. Az amerikai határig átlagosan 16 ezer dollárt, azaz közel 4,5 millió forintot, azonban még ez az összeg sem garantálja a sikert. Az amerikai határőrök október óta negyedmillió illegális határátlépőt fogtak el az Egyesült Államok déli határán.

Folyamatosak a tüntetések

Az amerikai-mexikói határ mindkét oldalán folyamatosak a tüntetések. A demonstrálók a Fehér Ház által még áprilisban életbe léptetett, az illegális bevándorlókkal szembeni zéró tolerancia politikája ellen tiltakoznak.

A szigorítások értelmében bűncselekmény lett az illegális határátlépés, és őrizetbe kell venni az elfogottakat, amíg a bíróság elé állítják őket. A kiskorúakat erre az időre elválasztják a szüleiktől, őket befogadótáborokban helyezik el.

A síró, szüleiket kereső gyerekekről szóló felvételeket kísérő felháborodás nyomán Donald Trump elnök rendeletben szüntette meg ezt a gyakorlatot. Az amerikai elnök úgy fogalmazott: aláírtam ma egy elnöki rendeletet, amely egyben tartja a családokat, de a kemény fellépést a határokon nem szünteti meg. Hozzátette: a kormány célja az, hogy azokat a forrásokat, amelyeket eddig a bevándorlásra költöttek, mostantól a városok és vidék fejlesztésére, infrastrukturális beruházásokra fordítsák.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó