Bűnelkövetők is érkezhettek Németországba
2018. június 22. 12:32

Magukat bűnelkövetőnek mondó emberek is kérnek menedékjogot Németországban – írta csütörtökön a Bild című lap a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) belső dokumentumaira hivatkozva.

A BAMF kirendeltségei és a nürnbergi központ közötti hivatalos levelekre hivatkozó beszámoló szerint menedékjogot kért Németországban például egy törökországi férfi, aki meghallgatásán azt állította, hogy nagyjából 85 bűncselekmény miatt keresik hazájában; egy dagesztáni menedékkérő azt mondta, hogy társaival merényletet hajtott végre az észak-kaukázusi autonóm köztársaság belügyminisztere ellen; egy Sierra Leo­ne-i férfi arról számolt be, hogy gyerekkatonaként meggyilkolt civileket, egy algériai menedékkérő pedig azt állította, hogy kábítószer-kereskedelem miatt körözik hazájában.

„A kérelmező a meghallgatáson azt mondta: negyven embert ölt meg Ghánában. Az aktája még a lezáratlan ügyeim között szerepel” – olvasható az egyik idézett e-mailben.

A Bild a BAMF újabb botrányaként jellemzi a hivataltól szerzett iratokban dokumentált eseteket.

A menedékkérők gyakran azért mondják magukat állítólagos vagy tényleges bűncselekmények elkövetőinek, mert a német és a nemzetközi jog alapján menekültstátusra ugyan nem jogosultak, de nem lehet hazatoloncolni olyan embereket, akiket a hazájukban kínzás vagy halálbüntetés fenyeget.

A jogi helyzet azonban idén májusban némileg módosult, amikor egy tunéziai menedékkérő ügyében a német alkotmánybíróság úgy döntött: nem ellentétes az alaptörvénnyel egy terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott közveszélyes külföldi kitoloncolása akkor sem, ha halálbüntetés fenyegeti hazájában, amennyiben biztosított, hogy a halálbüntetést nem hajtják végre, valamint az is, hogy van lehetősége visszanyerni szabadságát.

A hazatoloncolás elkerülését célzó önfeljelentések problémája korábban is téma volt a német sajtóban, emlékeztetett az MTI. Idén áprilisban pél­dául a Stuttgarter Nachrichten című lap azt írta, hogy a stuttgarti és a karlsruhei ügyészségen az idei első negyedévben 159 olyan új ügy volt az iszlamista terrorizmus miatt indított eljárások között, amely menedékkérők által terrorszervezetben viselt tagság miatt tett önfeljelentésen alapult.

Tavaly nyáron készült összeállítások szerint több más tartományra is jellemző, hogy menedékkérők súlyos bűncselekmények elkövetőinek vallják magukat csak azért, hogy az országban maradhassanak. Baden-Württemberg mellett előfordulnak ilyen esetek például Hessenben és Bajorországban is.

magyaridok.hu - MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó