Továbbra is a Robert Fico vezette Smer a legnépszerűbb
2018. június 22. 13:52

Szlovákiában továbbra is a Robert Fico volt miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) a legnépszerűbb párt - derült ki az AKO ügynökség országos felméréséből, amelynek eredményét pénteken hozták nyilvánosságra Pozsonyban.

Amennyiben júniusban parlamenti választást tartottak volna Szlovákiában, azt 21 százalékos támogatással az Irány-Szociáldemokrácia nyerte volna meg. Az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás (SaS) 15,5 százalékot, míg a szélsőségesnek tartott Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) 11,1 százalékot szerzett volna.

A Smer támogatottsága a Jan Kuciak újságíró és partnere februári meggyilkolása utáni kialakult belpolitikai válságban erősen megingott, de az utóbbi felmérések azt jelzik, hogy népszerűségének csökkenése már megállt.

A 150 tagú szlovák parlamentbe összesen nyolc párt jutott volna be. Az ötszázalékos parlamenti küszöböt még a Szlovák Nemzeti Párt (SNS-10,2 százalék), a Boris Kollár vezette Család Vagyunk (9,3 százalék), az OLaNO-NOVA párt (8,6 százalék), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH-7,2 százalék), valamint a magyar és szlovák választói háttérrel rendelkező Bugár Béla irányította Most-Híd (6,3 százalék) lépte át. A felvidéki magyar választókra támaszkodó Menyhárt József vezette Magyar Koalíció Pártja (MKP) a felmérésben 2,4 százalékos támogatást kapott, ami nem elég a parlamentbe való bejutáshoz.

A mandátumok megoszlása a következő lenne: Smer 35, SaS 26, LSNS 19, SNS 17, Család Vagyunk 16, OLaNO-NOVA 15, KDH 12, Híd 10 parlamenti képviselő.

A felmérést június 18. és 21. között készítették ezer főből álló országos mintán. A választáson a megkérdezettek 71,8 százaléka vett volna részt - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

MTI
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó