Két migránscsempészbandát számoltak fel a spanyolok
2018. június 22. 23:19

A spanyol rendőrség felszámolt két migránscsempészbandát, amelyek a gyanú szerint több mint száz marokkói állampolgárt szállítottak jetskikkel, csónakokkal vagy komphajók fedélzetén elrejtve a Gibraltári-szoroson át Spanyolországba - közölték pénteken az uniós rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) és a spanyol hatóságok.

A közlés szerint a marokkóiak többsége még fiatalkorú volt. A migránsoknak 2000 és 8000 euró közötti összeget kellett fizetniük a csónakon történő átkelésért, 5000 eurót, ha jetskin, s 2500 eurót, ha egy teherautón elrejtve kompon akartak Spanyolországba jutni. A rendőrség úgy jutott az embercsempészek nyomára, hogy az észak-spanyolországi Asturias tartományban az egyik fiatalkorúak börtönében egyre több olyan fiatal marokkói tűnt fel, aki ugyanabból a szaharai térségből származott.

A spanyol hatóságok országszerte 22 gyanúsítottat vettek őrizetbe, köztük a fegyintézet három munkatársát is, akik a feltételezések szerint törvényes tartózkodásra jogosító iratokkal látták el a fiatalokat.

Az első embercsempészbandát követően a hatóságok egy másik nyomára bukkantak. Ez utóbbi szintén fiatalokat csempészett az észak-afrikai országból, ugyanakkor emellett válságdíj fejében elrabolt olyan marokkóiakat is, akiket más embercsempészek már korábban Spanyolországba juttattak. A fiatalokat erdőkben és házakban rejtették el a dél-spanyolországi Cádiz tartományban, míg családjaik nem fizettek 500 eurót szabadon engedésükért. A rendőrség a banda hat feltételezett tagját vette őrizetbe.

Spanyolországba érkezik Olaszországot és Görögországot követően a legtöbb illegális bevándorló a Földközi-tengeren keresztül. A Gibraltári-szoros mindössze 15 kilométer széles, komphajóval az út hozzávetőleg 40 percet vesz igénybe.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó