Mit szól a FIFA a vitatott svájci gólörömökhöz?
2018. június 23. 14:24

Heves vitát generált Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri gólöröme a svájciak Szerbia elleni mérkőzésén.

Mint arról korábban beszámoltunk, Svájc 0–1-ről fordított 2–1-re Szerbia ellen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második fordulójában, a győztes gól a 90. percben született. A svájciak mindkét találatát koszovói albán származású játékos szerezte, gólöröm közben mindketten Albánia címerállatát, a kétfejű sast imitálták a kezükkel.

 

Xhaka,és Xherdan Shaqiri gólöröme a Svájc-Szerbia vb-csoportmeccsen (Fotó: EPA/Laurent Gillieron)

Xhaka a gólörömös képét megosztotta az Instagramon is, a kommentelők a poszt alatt nem rejtették véka alá véleményüket. Egyesek szerint Xhaka és Shaqiri a gesztussal provokálni akarta a szerb drukkereket, ez pedig nem való futballpályára, mások viszont úgy vélekednek, hogy a két játékos egyszerűen csak albán identitását akarta kifejezésre juttatni a mozdulattal. Az akció még a svájci drukkerek között sem aratott osztatlan sikert, a kritikusok szerint svájci mezben nem illik más nemzet jelképeit használni. A történethez az is hozzátartozik, hogy a szerb drukkerek a mérkőzésen újra és újra kifütyülték az ellenfél albán és koszovói származású futballistáit.

 

Maga a játékos – akinek édesapját annak idején két és fél év börtönre ítélték az egykori Jugoszláviában, mivel egyetemistaként részt vett a kommunista rezsim elleni lázadásokban – azt mondta a meccs után, hogy senkit nem akart megbántani. „Ez egy győzelem a családom, Svájc, Albánia és Koszovó számára. A gesztust azoknak az embereknek szántam, akik mindig is támogattak, nem az ellenfél ellen szólt.”

Shaqiri szintén úgy fogalmazott, hogy nem volt politikai motivációja a speciális gólörömnek. „Ez a fociról szól, nem a politikáról.”

Szerbia és Koszovó viszonya finoman szólva sem felhőtlen, utóbbi ország 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a zömében albánok lakta területet.

Érdekes kérdés az is, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hogyan fogja értékelni a történteket, a FIFA ugyanis tiltja a játékosoknak a politikai megnyilvánulásokat a pályán.

m4sport.hu
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Magyarok világvárosa
  Kész csoda, hogy az ellenzék nem támadja azzal is a kormányt és Tarlós István főpolgármestert, hogy kvázi lenyúlták tőle a főváros fejlesztési terveit, a Világvárost építünk hangzatos nevű egykori projektet.
 • Történelmi utódlás Berlinben
  Friedrich Merz (b) Willkommenskultur helyett domináns német kultúrát akar.
 • Mátyás király-emlékév
  Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat Kanadától a moldvai Magyarfaluig a Mátyás király-emlékév keretében, amelyet a király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdetett meg az év elején a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.
MTI Hírfelhasználó