Mit szól a FIFA a vitatott svájci gólörömökhöz?
2018. június 23. 14:24

Heves vitát generált Granit Xhaka és Xherdan Shaqiri gólöröme a svájciak Szerbia elleni mérkőzésén.

Mint arról korábban beszámoltunk, Svájc 0–1-ről fordított 2–1-re Szerbia ellen az oroszországi labdarúgó-világbajnokság E csoportjának második fordulójában, a győztes gól a 90. percben született. A svájciak mindkét találatát koszovói albán származású játékos szerezte, gólöröm közben mindketten Albánia címerállatát, a kétfejű sast imitálták a kezükkel.

 

Xhaka,és Xherdan Shaqiri gólöröme a Svájc-Szerbia vb-csoportmeccsen (Fotó: EPA/Laurent Gillieron)

Xhaka a gólörömös képét megosztotta az Instagramon is, a kommentelők a poszt alatt nem rejtették véka alá véleményüket. Egyesek szerint Xhaka és Shaqiri a gesztussal provokálni akarta a szerb drukkereket, ez pedig nem való futballpályára, mások viszont úgy vélekednek, hogy a két játékos egyszerűen csak albán identitását akarta kifejezésre juttatni a mozdulattal. Az akció még a svájci drukkerek között sem aratott osztatlan sikert, a kritikusok szerint svájci mezben nem illik más nemzet jelképeit használni. A történethez az is hozzátartozik, hogy a szerb drukkerek a mérkőzésen újra és újra kifütyülték az ellenfél albán és koszovói származású futballistáit.

 

Maga a játékos – akinek édesapját annak idején két és fél év börtönre ítélték az egykori Jugoszláviában, mivel egyetemistaként részt vett a kommunista rezsim elleni lázadásokban – azt mondta a meccs után, hogy senkit nem akart megbántani. „Ez egy győzelem a családom, Svájc, Albánia és Koszovó számára. A gesztust azoknak az embereknek szántam, akik mindig is támogattak, nem az ellenfél ellen szólt.”

Shaqiri szintén úgy fogalmazott, hogy nem volt politikai motivációja a speciális gólörömnek. „Ez a fociról szól, nem a politikáról.”

Szerbia és Koszovó viszonya finoman szólva sem felhőtlen, utóbbi ország 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját déli tartományának tekinti a zömében albánok lakta területet.

Érdekes kérdés az is, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség hogyan fogja értékelni a történteket, a FIFA ugyanis tiltja a játékosoknak a politikai megnyilvánulásokat a pályán.

m4sport.hu
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó