Szén-dioxid - Hatalmas üzlet a kvóták értékesítése
2018. június 24. 11:21

Triplázódott tavaly az európai szén-dioxid-kibocsátási kvóták ára, amelyet a cégeknek értékesítettek. A várakozásokkal szemben idén sem állt meg a drágulás, mintegy 200 százalékkal emelkedett az árfolyam júniusig. Szakértők szerint még nem ez a csúcs, de decemberre már visszaesés várható – adta hírül a Bloomberg egy saját felmérésére alapozva.

Emlékezetes, a kvóták rendszerét 2005-ben vezették be Európában, hogy így szorítsák vissza az államok és a cégek üvegházhatású gázainak termelését. Ennek értelmében mindenki korlátozott mennyiségű fosszilis anyagot égethet el, aztán, ha ezt túllépi, azt szankcionálják. Viszont ha valaki nem használja fel a saját keretét, azt továbbértékesítheti.

Egyesek szakértők szerint jövőre már árcsökkenés lehet a piacon, mert egyre szigorúbbak a károsanyag-kibocsátási szabályok az Európai Unióban és az egész kontinensen. Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a megújulók, így egyre kevesebb kvótára lesz szükség. Mások azonban a szabályozók szigorítása miatt drágulásra számítanak.

Közben nyilvános konzultáció indult az uniós környezeti levegőminőségi irányelvek célravezetőségi vizsgálatához, a kérdőívet július 31-ig lehet kitölteni. A konzultációban bármely magánszemély és szervezet részt vehet. Ezzel a kérdőívvel többek között arra keresik a választ, hogy a környezeti levegő minőségéről szóló irányelvek mennyiben járultak hozzá a levegőminőség javulásához Európában.

magyaridok.hu
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó