Szén-dioxid - Hatalmas üzlet a kvóták értékesítése
2018. június 24. 11:21

Triplázódott tavaly az európai szén-dioxid-kibocsátási kvóták ára, amelyet a cégeknek értékesítettek. A várakozásokkal szemben idén sem állt meg a drágulás, mintegy 200 százalékkal emelkedett az árfolyam júniusig. Szakértők szerint még nem ez a csúcs, de decemberre már visszaesés várható – adta hírül a Bloomberg egy saját felmérésére alapozva.

Emlékezetes, a kvóták rendszerét 2005-ben vezették be Európában, hogy így szorítsák vissza az államok és a cégek üvegházhatású gázainak termelését. Ennek értelmében mindenki korlátozott mennyiségű fosszilis anyagot égethet el, aztán, ha ezt túllépi, azt szankcionálják. Viszont ha valaki nem használja fel a saját keretét, azt továbbértékesítheti.

Egyesek szakértők szerint jövőre már árcsökkenés lehet a piacon, mert egyre szigorúbbak a károsanyag-kibocsátási szabályok az Európai Unióban és az egész kontinensen. Egyre nagyobb szeletet hasítanak ki maguknak a megújulók, így egyre kevesebb kvótára lesz szükség. Mások azonban a szabályozók szigorítása miatt drágulásra számítanak.

Közben nyilvános konzultáció indult az uniós környezeti levegőminőségi irányelvek célravezetőségi vizsgálatához, a kérdőívet július 31-ig lehet kitölteni. A konzultációban bármely magánszemély és szervezet részt vehet. Ezzel a kérdőívvel többek között arra keresik a választ, hogy a környezeti levegő minőségéről szóló irányelvek mennyiben járultak hozzá a levegőminőség javulásához Európában.

magyaridok.hu
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Magyarok világvárosa
  Kész csoda, hogy az ellenzék nem támadja azzal is a kormányt és Tarlós István főpolgármestert, hogy kvázi lenyúlták tőle a főváros fejlesztési terveit, a Világvárost építünk hangzatos nevű egykori projektet.
 • Történelmi utódlás Berlinben
  Friedrich Merz (b) Willkommenskultur helyett domináns német kultúrát akar.
 • Mátyás király-emlékév
  Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat Kanadától a moldvai Magyarfaluig a Mátyás király-emlékév keretében, amelyet a király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdetett meg az év elején a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.
MTI Hírfelhasználó