Kijárási tilalmat rendeltek el Rakkában
2018. június 24. 13:33

Háromnapos kijárási tilalmat rendelt el vasárnap Rakkában, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egykori „fővárosában” az Egyesült Államok támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia.

Az SDF egyúttal rendkívüli állapotot is kihirdetett, arra hivatkozva, hogy az Iszlám Állam szélsőségesei ismét beszivárogtak a városba, és pokolgépes merényletekre készülnek. A szervezet egyúttal ellenőrző pontokat állíitott fel a rommá lőtt városban.

A kijárási tilalom értelmében senki sem hagyhatja el a várost, és egy lélek sem léphet be a településre, melyet tavaly októberben sikerült visszafoglalni a terroristáktól.

Két helyi szerint az elmúlt hetekben érezhetően nőtt a feszültség a városban élő arabok és az SDF között, amely főleg kurdokból áll. Utcai tiltakozások is voltak, melyeken a milícia távozását követelték. Az ott élők elmondása szerint sokakat dühít, hogy az SDF besorozza a város fiataljait, és úgy vélik, hogy a várost gyakorlatilag ellenőrzésük alá vonó kurdok hátrányosan megkülönböztetik a helyi arab lakosságot. Az SDF mindezt tagadja.

Az Iszlám Állam Rakkát nevezte ki „fővárosának”, miután 2014-ben Szíria és Irak jelentős területeit sikerült ellenőrzése alá vonnia, ahol a terroristák kikiáltották saját „kalifátusukat”.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Külgazdasági képviseletet nyit Magyarország Jeruzsálemben
  Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben.
 • Világhírű festménnyel gyarapodott a Szépművészeti
  Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg.
 • Napfelkelte az Olajfák hegyén
  Már kedden kora reggel kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfő Andy Harris amerikai kongresszusi képviselővel Jeruzsálemben, ahol találkozik még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.
MTI Hírfelhasználó