Vasárnaptól Ausztria az EU soros elnöke
2018. június 30. 15:58

Ausztria szombaton ünnepélyes keretek között átvette az Európai Unió soros elnökségét Bulgáriától, a stájerországi Schladmingban tartott ceremónián jelen volt Sebastian Kurz osztrák kancellár, Bojko Boriszov bolgár kormányfő és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. Ausztria hivatalosan július 1-jével veszi át a soros elnökséget, amelynek mottója: „Európa, amely védelmet nyújt”.

„Nagy megtiszteltetés és óriási felelősség ez számunkra, mert jelenleg nagyon bonyolult a nemzetközi helyzet” – mondta Sebastian Kurz.

Donald Tusk méltatta az osztrák kormány által választott mottó („Európa, amely védelmet nyújt”) üzenetét, hangsúlyozva, hogy a mindenkori politikusok feladata, hogy a törvények betartásával megvédjék az országok területét és határait.

Sebastian Kurz, Donald Tusk és Bojko Boriszov. EPA/MICHAEL GRUBER

A soros elnökség átadásának alkalmából rendezett ünnepségre az uniós tagállamok zászlójának színeire festett felvonókkal juthattak fel az érdeklődők a Schladming melletti 1906 méter magas Planai-hegyre. Este ünnepi koncertet rendeznek Schladmingban.

Az osztrák többség egyetért Kurz politikájával

A Profil című osztrák magazin megrendelésére készült felmérés eredményei szerint az osztrákok nagy többsége – 72 százaléka – egyetért azzal, hogy Sebastian Kurz az Angela Merkel német kancellárétól jelentősen eltérő politikát folytat az Európai Uniót érintő témákban. A részleteiben szombaton ismertetett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 42 százaléka „nagyon helyesnek”, 30 százaléka pedig „inkább helyesnek” minősítette a Kurz által képviselt irányvonalat. A válaszadók mindössze 9 százaléka tartotta „inkább rossznak” és 6 százaléka „teljesen rossznak” az osztrák kancellár fővonaltól eltérő álláspontját.

A 31 éves Sebastian Kurz már az őt hatalomra juttató tavalyi választásokon is a bevándorlást tette központi témává. Bár nézetei eleinte nem arattak osztatlan sikert Ausztriában, egyre többen kezdenek egyetérteni azzal, hogy az Osztrák Néppártot (ÖVP) vezető politikus határozottan bírálja Merkel 2015-ös döntését a határok megnyitásáról a menekültválság idején – mondta Patrick Moreau Ausztria-szakértő. Egyre népszerűbb Kurz „kritikus Európa-barát” irányvonala, ami azt jelenti, hogy ugyan támogatja az Európai Uniót, de csak azzal a feltétellel, ha az több hatalmat biztosít a tagállamoknak.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • „Tudományos” látásmód
    Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
  • Eltüsszentett forradalom
    Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
MTI Hírfelhasználó