Sikertelen a bevándorlók feltartóztatása Boszniában
2018. július 3. 11:32

A kormány ugyan azt ígérte, hogy minden eszközzel megakadályozza a migrációt, Szerbia és Montenegró felől újabb és újabb csoportok érkeznek. A horvát határhoz közeli Bihácson a hétvégén csaknem kétszáz új migránst regisztráltak.

Pontban reggel kilenc órakor gördült ki a vasútállomásról az a vonat, amely hétfőn huszonhét év után először indult el Szarajevóból Bihács felé. A járat indítása annak a projektnek a része, amelyben minél több boszniai várost szeretnének összekötni Szarajevóval. Így könnyebben valósulhatnának meg a gazdasági fejlesztések az országban.

Enis Dzafic, a boszniai vasútvállalat igazgatója elmondta: július másodikától hatszáz kilométeres távot tesz meg minden nap a szerelvény. Hozzátette: érdemes lesz vonattal utazni, hiszen a menetjegyek jóval kedvezőbbek, mint bármelyik más tömegközlekedési eszközön.

A vonat indulásának nem csak a helyiek örülnek. Napok óta érdeklődnek a jegyek iránt a migránsok is – erről számoltak be a szarajevói vasútállomáson dolgozók.

Busz helyett vonat

A bevándorlók eddig leginkább buszokkal jutottak el a boszniai-horvát határ közelébe, az olcsóbb jegyek miatt azonban várhatóan mostantól a vonat is megtelik majd. Ráadásul az illetékesek leszögezték: a menetjegyet bárki megveheti, akinek van rá pénze, ebben nem lesz semmilyen korlátozás.

Egy helyi nő úgy nyilatkozott: félnek, hogy még többen fognak érkezni majd vonattal, hiszen többen elférnek rajta, mint egy buszon. A helyi nő szerint a határon hatékonyabban fel kellene tartóztatni az illegális bevándorlókat, és az államnak gondoskodnia kellene arról, hogy ne mászkálhassanak arra, amerre éppen kedvük tartja – fogalmazott a nő.

Tartanak a helyzet további romlásától

A vonat délutáni érkezését ünnepélyesen fogadta a város polgármestere, aki arról beszélt az M1-nek, hogy attól tart: a városban tovább romlik a migrációs helyzet.

Suhret Fazic, Bihács polgármestere elmondta: napról napra többen vannak a városban. A hétvége során százhúsz bevándorló érkezett, és ez senkit nem érdekelt, úgy, ahogy a Földközi-tengeren vesztegelő hajók – fogalmazott Suhret Fazic.

Napról-napra rosszabb a helyzet

Bihácson a helyzet szemmel láthatóan napról-napra egyre rosszabb. Egy romos épületben az elmúlt hónapban megduplázódott a migránsok száma. A hivatalos adatok szerint jelenleg összesen mintegy kétezren várakoznak a városban.

Aggodalomra ad okot az is, hogy egyre többen szorulnak egészségügyi ellátásra. A megbetegedések mellett, rendszeresek a váratlan esetek is. Szombaton például egy 37 éves afgán férfi lezuhant a migránsok szálláshelyeként szolgáló romos épületről. Súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani.

A városban uralkodó kaotikus helyzet miatt a városvezetés a múlt héten rendkívüli ülést tartott, ahol bejelentették: ha a kormány nem tesz lépéseket a helyzet rendezésére, akkor sztrájkba kezdenek Szarajevóban. Az ultimátum ideje lejárt, mostanáig azonban semmilyen visszajelzést nem kaptak. A városi tanács tagjai így napokon belül a boszniai fővárosba indulnak.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
MTI Hírfelhasználó