Sikertelen a bevándorlók feltartóztatása Boszniában
2018. július 3. 11:32

A kormány ugyan azt ígérte, hogy minden eszközzel megakadályozza a migrációt, Szerbia és Montenegró felől újabb és újabb csoportok érkeznek. A horvát határhoz közeli Bihácson a hétvégén csaknem kétszáz új migránst regisztráltak.

Pontban reggel kilenc órakor gördült ki a vasútállomásról az a vonat, amely hétfőn huszonhét év után először indult el Szarajevóból Bihács felé. A járat indítása annak a projektnek a része, amelyben minél több boszniai várost szeretnének összekötni Szarajevóval. Így könnyebben valósulhatnának meg a gazdasági fejlesztések az országban.

Enis Dzafic, a boszniai vasútvállalat igazgatója elmondta: július másodikától hatszáz kilométeres távot tesz meg minden nap a szerelvény. Hozzátette: érdemes lesz vonattal utazni, hiszen a menetjegyek jóval kedvezőbbek, mint bármelyik más tömegközlekedési eszközön.

A vonat indulásának nem csak a helyiek örülnek. Napok óta érdeklődnek a jegyek iránt a migránsok is – erről számoltak be a szarajevói vasútállomáson dolgozók.

Busz helyett vonat

A bevándorlók eddig leginkább buszokkal jutottak el a boszniai-horvát határ közelébe, az olcsóbb jegyek miatt azonban várhatóan mostantól a vonat is megtelik majd. Ráadásul az illetékesek leszögezték: a menetjegyet bárki megveheti, akinek van rá pénze, ebben nem lesz semmilyen korlátozás.

Egy helyi nő úgy nyilatkozott: félnek, hogy még többen fognak érkezni majd vonattal, hiszen többen elférnek rajta, mint egy buszon. A helyi nő szerint a határon hatékonyabban fel kellene tartóztatni az illegális bevándorlókat, és az államnak gondoskodnia kellene arról, hogy ne mászkálhassanak arra, amerre éppen kedvük tartja – fogalmazott a nő.

Tartanak a helyzet további romlásától

A vonat délutáni érkezését ünnepélyesen fogadta a város polgármestere, aki arról beszélt az M1-nek, hogy attól tart: a városban tovább romlik a migrációs helyzet.

Suhret Fazic, Bihács polgármestere elmondta: napról napra többen vannak a városban. A hétvége során százhúsz bevándorló érkezett, és ez senkit nem érdekelt, úgy, ahogy a Földközi-tengeren vesztegelő hajók – fogalmazott Suhret Fazic.

Napról-napra rosszabb a helyzet

Bihácson a helyzet szemmel láthatóan napról-napra egyre rosszabb. Egy romos épületben az elmúlt hónapban megduplázódott a migránsok száma. A hivatalos adatok szerint jelenleg összesen mintegy kétezren várakoznak a városban.

Aggodalomra ad okot az is, hogy egyre többen szorulnak egészségügyi ellátásra. A megbetegedések mellett, rendszeresek a váratlan esetek is. Szombaton például egy 37 éves afgán férfi lezuhant a migránsok szálláshelyeként szolgáló romos épületről. Súlyos sérülésekkel kellett kórházba szállítani.

A városban uralkodó kaotikus helyzet miatt a városvezetés a múlt héten rendkívüli ülést tartott, ahol bejelentették: ha a kormány nem tesz lépéseket a helyzet rendezésére, akkor sztrájkba kezdenek Szarajevóban. Az ultimátum ideje lejárt, mostanáig azonban semmilyen visszajelzést nem kaptak. A városi tanács tagjai így napokon belül a boszniai fővárosba indulnak.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó