Megoldatlan a migrációs válsághelyzet Boszniában
2018. július 6. 08:54

Bár órákon át tárgyalt, mégsem tudott megegyezni a Bihácson torlódó migránsokról a boszniai belügyminiszter, valamint a város polgármestere. A tárcavezető szerint a bevándorlók számára több ideiglenes tábort kellene létrehozni, hogy ne az utcán és a parkokban gyülekezzenek. A polgármester viszont azt mondta: Bihácsnak nincs lehetősége befogadótábor létrehozására.

A boszniai belügyminiszter csütörtök délelőtt érkezett meg Bihácsra, ahol a helyi politikusokkal, zárt ajtók mögött kezdte meg a tárgyalást. A megbeszélés órákig zajlott, több kérdésben is heves vita alakult ki közöttük.

A bevándorlók ellepték a környéket

Dragan Mektic azután utazott a horvát határhoz közeli városba, hogy ott tarthatatlanná vált a migrációs helyzet. A bevándorlók ellepték a környéket, beköltöztek az üres épületekbe, és a város minden pontján megjelentek. Számuk pedig napról napra rohamosan nő, jelenleg mintegy három és fél ezren vannak csak Bihácson, háromszor annyian, mint egy hónappal ezelőtt.

A kisváros polgármestere ezért bejelentette: ha a kormány nem segít rajtuk, tüntetésbe kezdenek a fővárosban. Bár a tárgyalás csütörtökön elkezdődött, egyelőre semmire se jutottak.

Nem egyeztünk meg semmiben – szögezte le a megbeszélést követően a belügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy bár több helyszín is szóba került a migránsok elhelyezésére, de senki sem fogadta el ezeket. Ennyi embert nem tudnak hova elhelyezni.

Dragan Mektic arról is beszélt, hogy szerinte a kialakult helyzet csak is az Európai Unió felelőssége. Úgy fogalmazott: Bosznia nem akar az unió tehetetlenségének áldozata lenni.

Segítséget kérnek a kormánytól

A belügyminiszter ezt követően négyszemközt ült tárgyalóasztalhoz a bihácsi polgármesterrel, de itt sem jutottak dűlőre.

Elégedetlenek vagyunk az eredménnyel, a problémáink megmaradtak, tehát nem tudunk mit kezdeni azzal, hogy a migránsok száma megháromszorozódott az elmúlt hetekben – szögezte le ©uhret Fazlić, aki arról is beszélt: egyelőre nem utaznak a fővárosba tüntetni, bár meglenne rá az okuk, és továbbra is arra kérik a kormányt, hogy segítsen rajtuk.

A boszniai sajtóban közben olyan hírek jelentek meg, hogy a migránsok egy részét a horvát határtól nem messze, egy közeli hotelben helyeznék el, Cazin városában – ezt szintén a belügyminiszter nyilatkozta még a találkozó előtt. A politikus szerint ezzel megoldódna a szabad ég alatt, az utcán, és az önkényesen elfoglalt romos épületekben gyülekező bevándorlók problémája.

A Cazin közelében élők azonban máris bejelentették, pénteken délelőtt tüntetésbe kezdenek a szálloda előtt. Szerintük ugyanis a migránsok elhelyezésére nem a környék legszebb turisztikai központját kellene feláldozni.

Felmentenék az egyik uniós irányelv alól a migránsbarát szervezeteket

Közben az Európai Parlamentben csütörtökön arról szavaztak meg a képviselők egy határozatot, hogy felmentenék az egyik uniós irányelv alól a migránsbarát civilszervezeteket. 2002 óta létezik egy olyan irányelv, amely szerint büntethető az, aki segít abban, hogy valaki illegálisan az unió területére lépjen.

Most a képviselők arról határoztak, hogy a menedékkérőket segítő NGO-kat ki kellene venni az irányelv hatálya alól. A kezdeményezés egyik fő támogatója az a Judith Sargentini volt, aki elítélő jelentést készített Magyarországról. A végső döntést a kérdésben az Európai Bizottság hozhatja meg.

hirado.hu - M1 Híradó
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Európa legfontosabb konferenciája
  Az illegális migrációnak nincsenek egyértelmű nyertesei, legfeljebb csak haszonélvezői vannak - hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáját megnyitó beszédében.
 • A legmagasabb lengyel állami kitüntetést kapta Áder János
  2022-re befejeződik a Via Carpatia teljes magyar autópályaszakasza - közölte Áder János köztársasági elnök pénteken a lengyelországi Kielcében, a lengyel-magyar barátság napja alkalmából megtartott államfői találkozó utáni sajtóértekezleten.
 • Az unió kivette az irányítást Theresa May kezéből
  Theresa May brit miniszterelnök június végéig kért halasztást, és bízik benne, hogy eddig az időpontig sikerül lezárni a Brexit-tárgyalásokat. Az Európai Unió vezetése azonban úgy döntött, hogy április 22-e a határidő.
MTI Hírfelhasználó