Megemlékeztek a pozsonyi csatáról
2018. július 10. 01:39

Az Andrássy úton vonultak fel, majd a Hősök terén gyülekeztek szombaton mindazok, akik megemlékeztek a pozsonyi csata 1111. évfordulójáról.

A 907. július 4. és 7. közt zajló pozsonyi csatát tekintjük a magyar történelem első honvédő háborújának. Idézzük fel: a honfoglalók 895 után megszállták a Keleti Frank Birodalom keleti területeit, ahol szláv fejedelmek és a bajor őrgróf uralkodott. Utóbbi, Luit­pold 907-ben a salzburgi érsekkel közösen azért indított hadjáratot, hogy kiűzze innen és Pannóniából a magyarokat.

 

Hagyományőrzők ünnepeltek szombat délután a Hősök terén Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mindehhez komoly segítséget kapott a királytól, a pápától és a német egyháztól is: a becslések szerint százezer katonával indultak keletnek. A túlerőt azonban a nomád harcmodor és a reflexíjak segítségével legyőzték a 40 ezer harcost felvonultató magyar törzsfőnökök.

Az ütközetben elesett a herceg, az érsek és rajtuk kívül még számos püspök és apát is. A vereség akkora traumát jelentett a keresztény nyugati hatalmak számára, hogy ezután egészen II. Konrád 1030-as támadásáig nem vállalkoztak Magyarország megtámadására.

magyaridok.hu - MTI
Címkék:
 • Antall József és Sargentini
  Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
 • Szögi Lajos-emléknap
  Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
 • Németh Szilárd: Demeter Márta ismét hamisított
  Az LMP-s Demeter Márta ismét nem nyilvános, érzékeny katonai információt szivárogtatott ki és hamisított meg - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára.
 • Tarlós István nélkül nem megy
  Világszinten is divat lett nyugaton, hogy a teljesen gyökértelen lakosságból álló megapoliszok látvány-főpolgármestert választanak maguknak.
 • A hálózat bosszúja
  A rombolás eszközeit talán legfondorlatosabb és leghatékonyabb módon alkalmazó globális hálózat kártékonyságát talán Ukrajna példája tárja fel a legszemléletesebben.
MTI Hírfelhasználó