NATO-csúcs - fokozódik az amerikai nyomás Berlinre
2018. július 11. 08:51

Az Egyesült Államok berlini nagykövete tovább fokozta a nyomást szerdára virradóra a német kancellárra a NATO-csúcs küszöbén azért, hogy Németország az eddigiekhez képest jelentősebb mértékben növelje védelmi kiadásait.

„Németország ígérete 2014-ben Walesben két százalék volt 2024-ig. Szívesen látnánk, ha ez az ígéret teljesülne” – jelentette ki Richard Grenell a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva Berlinben. ”A transzatlanti partnerség akkor mélyül el, ha korszerű hadseregek készek és képesek szembesülni a lehetséges fenyegetésekkel” – tette hozzá az amerikai diplomata. Grenell emellett visszautasított feltételezéseket, miszerint az Egyesült Államok, a németek csekély fizetési hajlandóságát látva a védelmi kiadások terén, csökkentheti az amerikai csapatok németországi létszámát. „A Fehér Ház sosem követelte az amerikai katonai jelenlét felülvizsgálatát Németországban” – szögezte le a nagykövet.

Pedig felmerült a amerikai csapatkivonás

Június végén a The Washington Post napilap arról értekezett nevük elhallgatását kérő kormányzati tisztségviselőkre hivatkozva, hogy a Pentagon tanulmányozza az amerikai katonák németországi állomásoztatásának költségeit, és a csapatok esetleges visszavonásának, vagy jelentős csökkentésének lehetőségeit. Donald Trump amerikai elnök több ízben élesen bírálta a többi NATO-tagot, és kiemelten Németországot is, amiért szerinte nem járulnak hozzá kellő mértékben a saját védelmük költségeihez.

Négy éve ígérte meg Berlin

A NATO tagállamai 2014-es walesi csúcsértekezletükön megállapodtak abban, hogy katonai kiadásaik 2024-re elérik majd hazai össztermékük (GDP) 2 százalékát. Németországnak azóta 1,18 százalékról csak 1,24 százalékra sikerült emelnie ez irányú kiadásait. Szerdán kétnapos találkozót kezdenek Brüsszelben a NATO-tagországok állam-, illetve kormányfői. A csúcs alkalmával feltehetően Trump bilaterális egyeztetéseket is folytat a német kancellárral.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó