Burns: a NATO-szövetségesek "nem potyalesők"
2018. július 11. 22:55

Az Egyesült Államok NATO-szövetségesei nem potyalesők - érvelt a The New York Times című amerikai lap szerdai internetes kiadásában Nicholas Burns volt külügyi államtitkár.

Nicholas Burns, aki Bill Clinton elnök idején a kormányzat külügyi államtitkára volt, George W. Bush elnökségekor pedig NATO-nagykövet, a NATO szükségessége mellett érvelve azt hangsúlyozta, hogy tapasztalatai ellentmondanak Donald Trump elnöknek, aki szerint a NATO-tagországok hasznot húznak az Egyesült Államokból.

Burns felidézte, hogy az amerikai célpontok elleni, 2001. szeptember 11-i terrortámadások idején Kanada és az európai szövetségesek azonnal jelezték, hogy a NATO alapszerződésének 5. cikkelye értelmében készek megvédeni az Egyesült Államokat. "Akkor jöttek segítségünkre, amikor a legnagyobb szükségünk volt rájuk. Csapatokat küldtek, hogy velünk együtt harcoljanak Afganisztánban. S 17 év múltán még mindig ott vannak velünk" - fogalmazott a volt államtitkár és diplomata.

Burns igazat adott Donald Trumpnak abban, hogy a NATO-tagországoknak többet kell költeniük a katonai szervezet költségvetésére. De hozzátette, hogy a szövetségesek nem potyalesők, hiszen az Egyesült Államok éppen rájuk támaszkodik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat elleni küzdelmében Afganisztánban és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harcában a Közel-Keleten. Európai csapatok váltották fel az amerikai katonákat a boszniai békefenntartó erőknél, és Koszovóban is a feladatok nagy része rájuk hárul.

A jelenleg a Harvard Egyetemen oktató Burns fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a transzatlanti szövetség fenntartása az Egyesült Államok gazdasági érdeke is. Az Európai Unió az Egyesült Államok legnagyobb kereskedelmi partnere és legnagyobb beruházója - állapította meg, hozzátéve, hogy több mint négymillió amerikai dolgozik európai cégeknél az Egyesült Államokban, és 45 amerikai szövetségi állam többet exportál Európába, mint Kínába.

"Európa a leghatékonyabb és legelszántabb partnerünk a globális biztonság legnagyobb fenyegetéseivel szembeni küzdelemben" - írta a volt diplomata. Konkrétan a globális klímaváltozást, a kiberbűnözést, a terrorizmust, a járványokat és az Afrikából kiinduló tömeges migrációt, valamint a Közel-Kelet problémáit említette meg. "És Amerika NATO-szövetségesei továbbra is nélkülözhetetlenek lesznek az Oroszország és Kína támadásainak kitett demokrácia és szabadság megóvásában" - tette hozzá.

A The New York Times egyébként szerdán szerkesztőségi állásfoglalásban állt ki a NATO fontossága mellett, leszögezve, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete változatlanul központi jelentőségű "a nagyobb amerikai nemzetbiztonsági kezdeményezések számára". A lap álláspontja szerint a világot megrázta "az egyre öntudatosabb Kína felemelkedése, a hatalmi központok versengése Indiától Szaúd-Arábiáig, a Közel-Keletről és Afrikából kiinduló migráció és a globalizálódás okozta változások". A lap megjegyezte ugyanakkor, hogy a NATO-t szerinte "belülről gyöngítik". A NATO "belső gyöngítésének" legfőbb szorgalmazóját a lap Donald Trumpban látja, aki "Oroszország Vlagyimir Putyinját jobban kedveli, mint Amerika európai szövetségeseit".

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó