Az amerikai kormány több tagja Mexikóba látogat
2018. július 11. 23:00

Az amerikai kormány több tagja is Mexikóba látogat pénteken - jelentette több amerikai médium szerdán.

A küldöttség a közelmúltban megválasztott új elnökkel, Andrés Manuel López Obradorral tárgyal Mexikóvárosban.

Július elején, rögtön a mexikói elnökválasztást követően jelentették be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter mexikóvárosi látogatását - melynek során az amerikai diplomácia vezetője találkozik Enrique Pena Nieto jelenlegi mexikói elnökkel is -, kedden kiderült, hogy a delegációhoz csatlakozik Jared Kushner, Donald Trump elnök veje és tanácsadója a Fehér Házban, szerdán pedig nyilvánosságra hozták, hogy a küldöttség tagja lesz Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter és Steven Mnuchin, a pénzügyi tárca irányítója is.

López Obrador a július elsején tartott választásokon elsöprő győzelmet aratott a közép-amerikai országban, és Donald Trump azonnal gratulált a győzelméhez. A megválasztott elnök ezt követően baráti, az amerikai sajtóban békülékenynek minősített szavakkal szólt az amerikai elnökről. Trump "nagyon tiszteletre méltó volt vele" - nyilatkozott López Obrador, és megelégedettséggel fogadta, hogy az amerikai elnök nem hozta fel a határon építendő fal ügyét. "Milyen jó, hogy ez nem került elő" - fogalmazott a leendő államfő, aki hangsúlyozta, hogy "érdekeltek vagyunk az amerikai néppel és kormányzattal fenntartott jó kapcsolatokban".

A megválasztott mexikói elnök, aki december 1-jén lép hivatalba, kifejezte reményét arra is, hogy az Egyesült Államok a gazdasági fejlődést elősegítő beruházásokat hajt végre Mexikóban és egész Közép-Amerikában is, s ez szerinte megállítaná a bevándorlóknak az amerikai határ felé áramlását is. "Panamától Mexikó északi határáig mi valamennyien azt akarjuk, hogy az embereknek legyen munkalehetőségük, erre összpontosítunk a leginkább" - fejtette ki López Obrador.

MTI
Címkék:
  • Vakulástól látásig
    Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
  • Rágalmazás mint politikai művelet
    Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
MTI Hírfelhasználó