Egy hetet kapott Janez Jansa a koalíciós tárgyalásokra
2018. július 12. 17:57

Egy hetet kapott Borut Pahor államfőtől a június 3-ai szlovéniai választásokon relatív többséget szerzett Janez Jansa volt miniszterelnök, az ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke, hogy tárgyalásokat folytasson egy lehetséges koalícióról, és eldöntse, elfogadja-e a kormányalakítási megbízást - közölte a szlovén sajtó csütörtökön.

Július 23-án jár le az a határidő, amikor az államfőnek javaslatot kell tennie a parlamentnek a miniszterelnök-jelölt személyéről.

A Jansával folytatott együttműködést erőteljes migránsellenes politikája miatt eddig elutasították a többségben lévő baloldali pártok.

Pahor a Jansával tartott találkozó után felszólította a pártokat, hogy folytassák a koalíciós tárgyalásokat. "Ha a párbeszéd kultúrája uralkodik, (...) képesek leszünk toleráns megoldásokat találni a jelenlegi és a jövőbeni kihívásokra, ha nem, akkor az intolerancia és a kirekesztettség fog érvényesülni, nem ezt érdemeljük" - mondta Pahor.

Az államfő szerint amennyiben Jansának sikerül kormányt alakítania, az kölcsönös biztosíték volna arra, hogy elkerüljék a jobb- és baloldali szélsőségeket, és erős, stabil kormánya lehetne Szlovéniának.

Jansa, aki eddig nem folytatott formális koalíciós tárgyalásokat más pártokkal, bejelentette: minden parlamenti pártnak küld meghívót, és hétfőig várja a visszajelzéseket. Mint mondta, csak abban az esetben fogadja el a jelölést, ha leendő partnereivel, akikkel hasonló nézeteket vallanak az ország jövőjét illetően, erős parlamenti többséget tud biztosítani.

A parlamenti választásokon az SDS 25 mandátumot szerzett a parlamentben. Marjan Sarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) és Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10-10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártok mellett még átlépi a 4 százalékos parlamenti bejutási küszöböt a Baloldal (Levica) 9 mandátummal, az Új Szlovénia (NSi) 7 mandátummal, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5-5 mandátummal, valamint a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4 mandátummal.

A nemzeti kisebbségeknek két garantált helyük van az új összetételű parlamentben. Horváth Ferenc magyar és Felice Zizan olasz képviselő már korábban az államfőnek elmondták, nem kívánnak a "mérleg nyelve" lenni, és azt a miniszterelnök-jelöltet támogatják majd, aki többséget tud szerezni a parlamentben.

Egyelőre mind az eddigi ellenzéki jobboldali SDS, mind a második helyen végzett balközép LMS vezetésével lehetséges kormányalakítás, de mindkettőnek további koalíciós partnerekre van szüksége.

A kormányalakításhoz legalább 46 képviselő támogatására van szükség a 90 fős parlamentben.

Amennyiben az első körben a parlament nem választja meg az államfő által javasolt miniszterelnök-jelöltet, a második körben már a frakciók is javasolhatnak az elnök mellett.

Ha ez sem jár sikerrel, a harmadik körben a képviselők, azaz pártjaik is jelölhetnek, de ekkor már nem kell a megválasztáshoz abszolút többség, vagyis 46 szavazat, elég a jelenlevők többségének támogatása.

Szakértők szerint ez azonban lehetőséget biztosítana a politikai nyerészkedésre, taktikázásra és szavazatvásárlásra annak érdekében, hogy ne írjanak ki új választásokat.

MTI
Címkék:
megmondó
Ám nem bőr feszül az ábrázatukon, ezért még évekig húzni fogják a busás adófizetői javadalmazást.
 • Liberál über alles
  Ezek a hétpróbás világharcosok hisztérikusan reagálnak mindenre, ami kritikus, ami állítólag az érdekeiket sérti.
 • Kriminalizálják az ellenvéleményen lévőket
  Vélhető, hogy ebben az esetben a hatóságnak nemcsak a menettel szemben felsorakozók ellen kellett volna intézkednie.
 • Utazás a koponyája körül
  A szügyig ateista DK itt is pápább a pápánál, elnöke és szóvivője azt is jobban tudja, melyek az ország valódi problémái.
 • Újra működik a guillotine
  Ez a zseni Emmanuel megfordította a dolgot. Azért nem ért egyet a nagykövettel, mert látja a helyzetet, és ezt el is merte mondani.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI