Seehofer: Egyetértés van, de megoldás még nincs
2018. július 12. 22:01

Egyetértettek az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei csütörtöki innsbrucki találkozójukon abban, hogy csökkenteni kell az illegális bevándorlók Európába érkezését, ennek módjával kapcsolatban azonban nem jutottak előbbre.

Horst Seehofer német belügyminiszter az osztrák EU-elnökség rendezésében tartott informális találkozó után azt mondta: figyelemre méltó volt, hogy a tagállamok mindegyike Európa jövőjét meghatározó kérdésként tekint a bevándorlásra. A migránsok és menekültek 2015-ös, tömeges mértékű érkezése után csak úgy lehet visszanyerni az európai polgárok bizalmát, ha átültetik a gyakorlatba az EU-tagországok vezetőinek a legutóbbi csúcstalálkozón elfogadott tervét – tette hozzá.

Diplomaták szerint a június 28-29-i brüsszeli csúcstalálkozó (amelyen az unió vezetői megegyeztek a migrációt érintő kérdésekben) és a csütörtöki innsbrucki találkozó között eltelt kevés idő miatt nem igazán érzékelhető még az előrehaladás. A csúcson egyebek között arról döntöttek, hogy az EU területén „ellenőrzött menekültközpontok” jöhetnek létre önkéntes alapon, és ezekben dolgoznák fel a szárazföldön és tengeren érkezett menedékérők beadványait.

Az osztrák Herbert Kickl, aki a Nyugat-Ausztriában tartott találkozót vezette, úgy fogalmazott: a cél az volt, hogy feltárják álláspontjaikat a témát illetően. Minden miniszter egyetértett abban, hogy elsőbbséget élvez az EU határainak erősebb védelme – tette hozzá.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini a találkozón kérte, hogy az unió tegyen további erőfeszítéseket az illegális bevándorlás megfékezésére, és tagállamok arányosabban osszák el egymás között a migránsokat. Utóbbi kérésére azonban diplomáciai források szerint más tagországok egyelőre nem reagáltak érdemben.

Salvini Innsbruckból reagált arra a szerdai hírre, amely szerint Danilo Toninelli olasz infrastrukturális miniszter engedélyezte az olasz parti őrség Diciotti nevű hajójának, hogy fedélzetén 67 afrikai migránssal kikössön a szicíliai Trapani kikötőjében. A többségében közép-afrikai férfiakból álló migránscsoportot a Vos Thalassa olasz felségjelzésű teherhajó vette fedélzetére líbiai vizeken még hétfő este.

A bevándorlócsoportot később a pénzügyőrség Dicotti nevű hajója vette át a fedélzetére, de a belügyminiszter bejelentette, hogy a migránsok így sem érhetnek partot Olaszországban. Hatósági információk szerint azért kellett őket áthelyezni, mivel a migránsok közül ketten megtámadták a Vos Thalassa legénységét, attól tartva, hogy visszaviszik őket Líbiába.

„Amíg nem tisztázódnak a történtek, nem adom meg az engedélyt senkinek sem a leszállásra a Diciottiról. Ha valaki ezt helyettem megteszi, vállalja érte a felelősséget” – jelentette ki Salvini Innsbruckban.

Ez volt az első alkalom, hogy egy migránsokat szállító hajónak nem a belügyminiszter, hanem a kikötők felett rendelkező infrastrukturális tárca vezetője adott engedélyt.

Az osztrák elnökségnek az innsbrucki találkozóról kiadott közleménye megerősítette, hogy e félévben soros elnökként Bécs elő akarja mozdítani a közösség külső határvédelmét megerősítő és az embercsempészet visszaszorítását célzó intézkedések elfogadását.

Az EU-belügyminiszterek az antiszemitizmus elleni fellépésről és a tagországok közti rendőrségi együttműködés fokozásáról is tárgyaltak – derül ki a közleményből.

MTI
Címkék:
megmondó
„Tűzzel, vassal, golyószóróval és börtönnel” – így kell harcolni a „klerikális reakció” ellen. Ezt maga Kádár János fogalmazta meg egy pártgyűlésen.
 • Mindhalálig Őszöd
  Mindig is utáltam, mit utáltam, rühelltem Őszöd bulvárízű interpretálását, majd mély szakmai politológusi magyarázatait.
 • Olaszliszka, Badacsony – ne legyen harmadik
  Megnevezni sem tudjuk a veszélyt: vagy nincsenek szavak, vagy volnának szavak, de azokat nem szabad használni, mert tiltja a PC.
 • Csatlakozás a hősökhöz
  Tényleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, de még mennyire. És azok a hazafiak, a hősök, akik ezt ki merik mondani.
 • Szépséges szerelmetes Judith
  Nagyot alkottál, világpolitikai tényező lettél, és büszke is vagy rá.
hírfolyam
 • Hírstart
 • Hírkereső
 • Hírlista
 • News Agent
 • Alternatív Hírportál
 • Startlap
 • A hírek
 • Hírfal
 • Hírmutató
 • Polgári Szemle
 • Időjárás
 • Bálványosimádó
 • MTI