Seehofer: Egyetértés van, de megoldás még nincs
2018. július 12. 22:01

Egyetértettek az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei csütörtöki innsbrucki találkozójukon abban, hogy csökkenteni kell az illegális bevándorlók Európába érkezését, ennek módjával kapcsolatban azonban nem jutottak előbbre.

Horst Seehofer német belügyminiszter az osztrák EU-elnökség rendezésében tartott informális találkozó után azt mondta: figyelemre méltó volt, hogy a tagállamok mindegyike Európa jövőjét meghatározó kérdésként tekint a bevándorlásra. A migránsok és menekültek 2015-ös, tömeges mértékű érkezése után csak úgy lehet visszanyerni az európai polgárok bizalmát, ha átültetik a gyakorlatba az EU-tagországok vezetőinek a legutóbbi csúcstalálkozón elfogadott tervét – tette hozzá.

Diplomaták szerint a június 28-29-i brüsszeli csúcstalálkozó (amelyen az unió vezetői megegyeztek a migrációt érintő kérdésekben) és a csütörtöki innsbrucki találkozó között eltelt kevés idő miatt nem igazán érzékelhető még az előrehaladás. A csúcson egyebek között arról döntöttek, hogy az EU területén „ellenőrzött menekültközpontok” jöhetnek létre önkéntes alapon, és ezekben dolgoznák fel a szárazföldön és tengeren érkezett menedékérők beadványait.

Az osztrák Herbert Kickl, aki a Nyugat-Ausztriában tartott találkozót vezette, úgy fogalmazott: a cél az volt, hogy feltárják álláspontjaikat a témát illetően. Minden miniszter egyetértett abban, hogy elsőbbséget élvez az EU határainak erősebb védelme – tette hozzá.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini a találkozón kérte, hogy az unió tegyen további erőfeszítéseket az illegális bevándorlás megfékezésére, és tagállamok arányosabban osszák el egymás között a migránsokat. Utóbbi kérésére azonban diplomáciai források szerint más tagországok egyelőre nem reagáltak érdemben.

Salvini Innsbruckból reagált arra a szerdai hírre, amely szerint Danilo Toninelli olasz infrastrukturális miniszter engedélyezte az olasz parti őrség Diciotti nevű hajójának, hogy fedélzetén 67 afrikai migránssal kikössön a szicíliai Trapani kikötőjében. A többségében közép-afrikai férfiakból álló migránscsoportot a Vos Thalassa olasz felségjelzésű teherhajó vette fedélzetére líbiai vizeken még hétfő este.

A bevándorlócsoportot később a pénzügyőrség Dicotti nevű hajója vette át a fedélzetére, de a belügyminiszter bejelentette, hogy a migránsok így sem érhetnek partot Olaszországban. Hatósági információk szerint azért kellett őket áthelyezni, mivel a migránsok közül ketten megtámadták a Vos Thalassa legénységét, attól tartva, hogy visszaviszik őket Líbiába.

„Amíg nem tisztázódnak a történtek, nem adom meg az engedélyt senkinek sem a leszállásra a Diciottiról. Ha valaki ezt helyettem megteszi, vállalja érte a felelősséget” – jelentette ki Salvini Innsbruckban.

Ez volt az első alkalom, hogy egy migránsokat szállító hajónak nem a belügyminiszter, hanem a kikötők felett rendelkező infrastrukturális tárca vezetője adott engedélyt.

Az osztrák elnökségnek az innsbrucki találkozóról kiadott közleménye megerősítette, hogy e félévben soros elnökként Bécs elő akarja mozdítani a közösség külső határvédelmét megerősítő és az embercsempészet visszaszorítását célzó intézkedések elfogadását.

Az EU-belügyminiszterek az antiszemitizmus elleni fellépésről és a tagországok közti rendőrségi együttműködés fokozásáról is tárgyaltak – derül ki a közleményből.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Külgazdasági képviseletet nyit Magyarország Jeruzsálemben
  Külgazdasági képviseletet nyit a magyar kormány Jeruzsálemben, ami újabb előrelépés lesz a magyar-izraeli kapcsolatok szorosabbra fűzésében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Jeruzsálemben.
 • Világhírű festménnyel gyarapodott a Szépművészeti
  Anthonis Van Dyck (1599-1641) flamand festő Stuart Mária Henrietta hercegnőt ábrázoló portréjával gyarapodott a Szépművészeti Múzeum gyűjteménye; az intézmény utóbbi száz évének legnagyobb, 2,1 milliárd forint értékű műtárgybeszerzése a magyar kormány támogatásával valósult meg.
 • Napfelkelte az Olajfák hegyén
  Már kedden kora reggel kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor kormányfő Andy Harris amerikai kongresszusi képviselővel Jeruzsálemben, ahol találkozik még Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel is.
MTI Hírfelhasználó