Seehofer: Egyetértés van, de megoldás még nincs
2018. július 12. 22:01

Egyetértettek az európai uniós tagországok bel- és igazságügyi miniszterei csütörtöki innsbrucki találkozójukon abban, hogy csökkenteni kell az illegális bevándorlók Európába érkezését, ennek módjával kapcsolatban azonban nem jutottak előbbre.

Horst Seehofer német belügyminiszter az osztrák EU-elnökség rendezésében tartott informális találkozó után azt mondta: figyelemre méltó volt, hogy a tagállamok mindegyike Európa jövőjét meghatározó kérdésként tekint a bevándorlásra. A migránsok és menekültek 2015-ös, tömeges mértékű érkezése után csak úgy lehet visszanyerni az európai polgárok bizalmát, ha átültetik a gyakorlatba az EU-tagországok vezetőinek a legutóbbi csúcstalálkozón elfogadott tervét – tette hozzá.

Diplomaták szerint a június 28-29-i brüsszeli csúcstalálkozó (amelyen az unió vezetői megegyeztek a migrációt érintő kérdésekben) és a csütörtöki innsbrucki találkozó között eltelt kevés idő miatt nem igazán érzékelhető még az előrehaladás. A csúcson egyebek között arról döntöttek, hogy az EU területén „ellenőrzött menekültközpontok” jöhetnek létre önkéntes alapon, és ezekben dolgoznák fel a szárazföldön és tengeren érkezett menedékérők beadványait.

Az osztrák Herbert Kickl, aki a Nyugat-Ausztriában tartott találkozót vezette, úgy fogalmazott: a cél az volt, hogy feltárják álláspontjaikat a témát illetően. Minden miniszter egyetértett abban, hogy elsőbbséget élvez az EU határainak erősebb védelme – tette hozzá.

Az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini a találkozón kérte, hogy az unió tegyen további erőfeszítéseket az illegális bevándorlás megfékezésére, és tagállamok arányosabban osszák el egymás között a migránsokat. Utóbbi kérésére azonban diplomáciai források szerint más tagországok egyelőre nem reagáltak érdemben.

Salvini Innsbruckból reagált arra a szerdai hírre, amely szerint Danilo Toninelli olasz infrastrukturális miniszter engedélyezte az olasz parti őrség Diciotti nevű hajójának, hogy fedélzetén 67 afrikai migránssal kikössön a szicíliai Trapani kikötőjében. A többségében közép-afrikai férfiakból álló migránscsoportot a Vos Thalassa olasz felségjelzésű teherhajó vette fedélzetére líbiai vizeken még hétfő este.

A bevándorlócsoportot később a pénzügyőrség Dicotti nevű hajója vette át a fedélzetére, de a belügyminiszter bejelentette, hogy a migránsok így sem érhetnek partot Olaszországban. Hatósági információk szerint azért kellett őket áthelyezni, mivel a migránsok közül ketten megtámadták a Vos Thalassa legénységét, attól tartva, hogy visszaviszik őket Líbiába.

„Amíg nem tisztázódnak a történtek, nem adom meg az engedélyt senkinek sem a leszállásra a Diciottiról. Ha valaki ezt helyettem megteszi, vállalja érte a felelősséget” – jelentette ki Salvini Innsbruckban.

Ez volt az első alkalom, hogy egy migránsokat szállító hajónak nem a belügyminiszter, hanem a kikötők felett rendelkező infrastrukturális tárca vezetője adott engedélyt.

Az osztrák elnökségnek az innsbrucki találkozóról kiadott közleménye megerősítette, hogy e félévben soros elnökként Bécs elő akarja mozdítani a közösség külső határvédelmét megerősítő és az embercsempészet visszaszorítását célzó intézkedések elfogadását.

Az EU-belügyminiszterek az antiszemitizmus elleni fellépésről és a tagországok közti rendőrségi együttműködés fokozásáról is tárgyaltak – derül ki a közleményből.

MTI
Címkék:
 • Vakulástól látásig
  Mondom, 1998-ban a világ még boldog (?) volt. De eltelt harminc év és most nem vagyunk annyira boldogok. És talán azért nem, mert felébredtünk. Azt nem mondanám, hogy buták voltunk, de mégsem láttunk semmit.
 • Rágalmazás mint politikai művelet
  Egy jelöltet undorító rágalmakkal illetni – ez a „demokrácia” része.
 • Magyarok világvárosa
  Kész csoda, hogy az ellenzék nem támadja azzal is a kormányt és Tarlós István főpolgármestert, hogy kvázi lenyúlták tőle a főváros fejlesztési terveit, a Világvárost építünk hangzatos nevű egykori projektet.
 • Történelmi utódlás Berlinben
  Friedrich Merz (b) Willkommenskultur helyett domináns német kultúrát akar.
 • Mátyás király-emlékév
  Több mint 150 helyszínen rendeztek programokat Kanadától a moldvai Magyarfaluig a Mátyás király-emlékév keretében, amelyet a király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdetett meg az év elején a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.
MTI Hírfelhasználó