Börtönt kapott Nigériában a Boko Haram 113 tagja
2018. július 12. 22:10

Börtönbüntetésre ítélte egy nigériai különleges bíróság a Boko Haram helyi dzsihadista szervezet 113 tagját terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekért – közölte csütörtökön a helyi sajtó.

A közép-nigériai Niger szövetségi állam egy katonai bírósága több mint száz esetet vizsgált meg a héten, és 30 éves, illetve annál rövidebb börtönbüntetésre ítélte a vádlottakat.

Egyikük, Banzana Yusuf 20 év börtönbüntetést kapott a chiboki lányok 2014-es elrablásának kitervelésében való részvétele miatt. A terrorszervezet annak idején 276 iskolás lányt rabolt el egy iskolából. Bár azóta többük visszanyerte szabadságát, mintegy száz lány azóta sem került elő.

A bíróság 111 gyanúsítottat felmentett.

A Boko Haram Nigéria északkeleti részén tevékenykedik, célja egy iszlám kalifátus létrehozása. Az elmúlt években több támadást hajtott végre Nigérián kívül Kamerunban, Csádban és Nigerben is. A terrorszervezettel vívott harcokban az elmúlt nyolc évben több mint 20 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonaikból a térségben.

MTI
Címkék:
  • A Szent Péter-i Európa védelme
    Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
  • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
    Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
MTI Hírfelhasználó