Algéria leállította a migránsok erőszakos kitoloncolását
2018. július 13. 17:53

Felhagyott azzal a gyakorlatával az észak-afrikai ország, hogy erőszakkal kitoloncolja a szaharai határán át azokat a migránsokat, akik illegálisan léptek be az országba ezen a határszakaszon, az ügyben két magas rangú biztonsági tisztviselőt elbocsátottak ć jelentette pénteken az AP amerikai hírügynökség.

Korábban az AP azt jelentette a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adataira alapozva, hogy Algéria az utóbbi 14 hónapban több mint 13 ezer kiutasított bevándorlót – köztük várandós nőket és gyerekeket – hagyott magára a Szaharában ivóvíz és élelem nélkül. A hír megjelenése óta megszűnt a kitoloncolás az Algériával szomszédos Nigerbe és Maliba, és ezt a tényt az AP saját beszámolója eredményének is tulajdonítja.

Sokan eltűnhettek a sivatagban

A hírügynökség azt írta, hogy a tűző napon menetelő emberek többsége Nigerbe tart, olykor fegyverrel fenyegetve kényszerítik őket arra, hogy útra keljenek. A szerencsésebbeknek sikerül keresztülvergődniük azon a 15 kilométeres “senki földjén”, amelynek végén elérik Asszamaka határfalut. Többen napokig bolyonganak a forróságban, mire egy ENSZ-mentőcsapat rájuk talál és segít rajtuk, sokan viszont odavesznek. Az AP által megkérdezett túlélők elmondása szerint sok ember egyszerűen nyomtalanul eltűnik a Szaharában.

A jelentés megjelenése előtt hetente toloncoltak vissza embereket a sivatagba, sokszor a halálba. A túlélők beszámolói szerint az algériai hatóságok rendszerint több száz kiutasított bevándorlót gyűjtnek be egyszerre, teherautókra vagy buszokba zsúfolják őket, majd kirakják őket a Szaharában pénz és telefon nélkül, és megmutatják nekik, merre kell indulni a nigeri határ felé.

Lejárató kampányról beszéltek a hatóságok

Az AP birtokában vannak videofelvételek is, amelyeken látható az algériai hatóságok eljárása.

Algéria nem reagált az AP jelentésére. Korábban elutasították a jogsértésekre vonatkozó bírálatokat, és azt állították, hogy a vádak egy rosszindulatú kampány részei, amellyel a környező országokat akarják feldühíteni.

hirado.hu - MTI
Címkék:
 • Putyin téved, a liberalizmus nem elavult, hanem...
  Az úgynevezett „liberalizmus” ma is világhatalomra törekszik, éppúgy, ahogy egykor a világ egyhatodát uraló kommunizmus. Ebben is hasonlít egymásra a „liberalizmus” és a kommunizmus.
 • Az állam a legrosszabb tulajdonos...
  „Az állam a legrosszabb tulajdonos” – ismételgette mantraként számos külföldről megfizetett – fölbérelt – politikus a kilencvenes években. Sokan bedőltek nekik, mert ez a külföldi propagandaközpontban megfogalmazott mondat nagyon hatásos volt. Négy évtizednyi kommunista uralom után jól hangzott.
 • Brenzovics: Ez össznemzeti ügy, megmaradásunk a tét
  Sajnálatos módon a Központi Választási Bizottság az ukrán törvényi előírásokkal ellentétben nem hozott létre magyar választási körzetet. Ráadásul huszonnyolc év után először fordult elő olyan, hogy egyetlen ukrán párt sem ajánlott fel az Ukrajnában élő kisebbségek számára pártlistán befutó helyet.
 • Vívó-vb - Siklósi Gergely parádés vívással világbajnok
  Az aranyéremért a csapatban háromszoros Európa-bajnok Szergej Bidával kellett megmérkőznie. A 26 éves orosz már sokkal nagyobb falatnak bizonyult, de Siklósi még nála is jobb napot fogott ki, ezt jelezte, hogy a nehéz helyzetekből is ki tudott keveredni.
 • Naponta 11 keresztényt ölnek meg hite miatt
  Naponta 11 keresztényt ölnek meg a világon hite miatt - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Washingtonban, a vallásszabadság előmozdításáról tartott második konferencián helyi idő szerint csütörtökön.
MTI Hírfelhasználó