Schöplin: lehetséges, hogy szakadni fog a Néppárt
2018. július 14. 12:09

Minden lehetséges, még az is, hogy a Fidesz lesz a szakítópróba a néppárton belül – mondta az ATV Egyenes beszéd Kontrában Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője.

Schöpflin elismerte: nagy a feszültség a Néppárton belül, és ezt annak tudja be, hogy a Néppárton belüli baloldal egyre rosszabbul érzi magát a pártcsaládban – nem személy szerint a Fidesz politikusai, de azok miatt az ügyek és jelenségek miatt, amelyeket a Fidesz szimbolizál.

Ezzel együtt Schöpflin szerint a Néppártnak szüksége van a Fideszre és a Fidesznek is a Néppártra, és leszögezte: képviselőtársaival együtt jól érzik magukat a Néppártban. A Sargentini-jelentésről szóló szeptemberi szavazás után fel kell tenni a kérdést, hogy milyen utat követ a Néppárt a jövőben. A feszültségek egyik forrása, hogy a Néppárt „vegyes társaság”, számos tagszervezet lényegesen balra áll a Fidesztől és a KDNP-től.

Arra a kérdésre, hogy a Fidesz Néppártban maradása vagy távozása a valószínűbb, a képviselő azt válaszolta: a helyzet cseppfolyós, de ma valószínűbbnek tartja – és személy szerint ezt is tartaná jónak –, ha a magyar kormánypárt maradna a Néppártban. Szerinte egy fragmentálódó Néppárt nagy bajba kerülhet a jövő évi EP-választáson, főként ha létrejön a Salvini olasz belügyminiszter által kezdeményezett új populista tömb létrejön, az képes lehet egy blokkoló kisebbséget létrehozni a következő EP-ben és például megakadályozni az uniós költségvetés elfogadását. A mérsékeltnek tartott pártok rosszul állnak, és ez igaz a néppárti tagszervezetekre is – tette hozzá Schöpflin György.

Ami a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos szavazás kimenetelét illeti, Schöpflin elképzelhetőnek tartja, hogy az EP szélsőbaloldala, baloldala és a Néppárt baloldali szervezeteinek képviselői részéről meglesz a többség szeptemberben a Sargentini-jelentés mögött. Emberi jogi kérdésekben általában összeáll a baloldali többség az EP-ben – tette hozzá.

Ami a jelentés tartalmi részét illeti, a Fidesz EP-képviselője szerint nincs tökéletes rendszer, de a magyar politikai és választási rendszer inkább fair mint nem – reagált a jelentés Magyarországot érintő kritikáira.

Schöplin valószínűtlennek nevezte, hogy Orbán Viktor ki akarná léptetni az országot az Európai Unióból, amelynek szerinte fantasztikus vívmányai vannak. Példaként a schengeni övezetet hozta. Szerinte minden tagállamnak vannak vitái Brüsszellel, ráadásul Brüsszel az első perctől kezdve nem kedvelte az Orbán-kormányt, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy a viták miatt a magyar kormány a kilépésen gondolkodna.

atv.hu
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó