Ukrajna helikoptereket vásárolt az Airbustól
2018. július 14. 22:47

Ukrajna ötvenöt polgári célú helikopter vásárlásáról írt alá szerződést az Airbus francia repülőgépgyártó vállalattal 555 millió euró (több mint 180 milliárd forint) értékben szombaton. Ez az eddig aláírt legjelentősebb szerződés a két ország között.

A megállapodást Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő és Isabelle Dumont, Franciaország ukrajnai nagykövete írta alá.

Ukrajna huszonnégy H125-ös, tíz H145 és huszonegy H225-ös típusú helikoptert vásárol.

„A szerződésnek köszönhetően 55 helikopterrel szolgálhatjuk állampolgáraink biztonságát” – hangsúlyozta az aláírási ünnepségen Hrojszman. Az ukrán kormányfő szerint az egyezség az együttműködés új távlatait nyitja meg.

A helikoptereket elsősorban a határőrizetben és vészhelyzetekben vetik majd be.

„Számunkra ez egy nagyon jelképes választás, amelyet szeretnék megköszönni” – mondta Isabelle Dumont nagykövet Franciaország legjelentősebb nemzeti ünnepén, a Bastille bevételének évfordulóján.

Az összeg 85 százalékára a francia kincstár és francia bankok nyújtanak hitelt Ukrajnának.  Az első helikoptereket – négy darab H225-ös Eurocopter Super Pumát – várhatólag még az idén leszállítják.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Egyértelművé vált a hazaárulás
    Már nincs józan vezető egyéniség az adott ellenzék személyi állományában. Senki nem szólt nekik, hogy gyerekek, ezt nem kellene, mert lebukunk. Mindenki megtudja, hogy hazaárulók vagyunk.
  • Mérgezett díszek a fenyőfán
    A Karácsony mély szakralitása mellett a béke, a meghitt nyugalom ünnepe is (lenne), de a fel nagyörömre dallamai és a pásztorok kedvessége mellett disszonáns díszeket is látok az idei fenyőfán.
MTI Hírfelhasználó