Ukrajna helikoptereket vásárolt az Airbustól
2018. július 14. 22:47

Ukrajna ötvenöt polgári célú helikopter vásárlásáról írt alá szerződést az Airbus francia repülőgépgyártó vállalattal 555 millió euró (több mint 180 milliárd forint) értékben szombaton. Ez az eddig aláírt legjelentősebb szerződés a két ország között.

A megállapodást Volodimir Hrojszman ukrán kormányfő és Isabelle Dumont, Franciaország ukrajnai nagykövete írta alá.

Ukrajna huszonnégy H125-ös, tíz H145 és huszonegy H225-ös típusú helikoptert vásárol.

„A szerződésnek köszönhetően 55 helikopterrel szolgálhatjuk állampolgáraink biztonságát” – hangsúlyozta az aláírási ünnepségen Hrojszman. Az ukrán kormányfő szerint az egyezség az együttműködés új távlatait nyitja meg.

A helikoptereket elsősorban a határőrizetben és vészhelyzetekben vetik majd be.

„Számunkra ez egy nagyon jelképes választás, amelyet szeretnék megköszönni” – mondta Isabelle Dumont nagykövet Franciaország legjelentősebb nemzeti ünnepén, a Bastille bevételének évfordulóján.

Az összeg 85 százalékára a francia kincstár és francia bankok nyújtanak hitelt Ukrajnának.  Az első helikoptereket – négy darab H225-ös Eurocopter Super Pumát – várhatólag még az idén leszállítják.

hirado.hu - MTI
Címkék:
  • Polgárverés – 12 éve
    Azt sem sikerült kideríteni, hogy a brüsszeli bürokrácia miért hunyta be a szemét, amikor látta, hogy európai uniós polgárokat vernek véresre.
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
MTI Hírfelhasználó