Az Egyesült Államok nem tárgyal az afgán tálibokkal
2018. július 17. 10:25

 Az Egyesült Államok nem áll készen a közvetlen tárgyalásokra az afgán tálibokkal - közölte John Nicholson amerikai tábornok az Afganisztánban állomásozó amerikai erők és a NATO vezette Eltökélt Támogatás nevű afganisztáni hadművelet főparancsnoka, cáfolva ezzel a The New York Times című lapban hétfőn megjelent információkat.

A négycsillagos tábornok közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozta: a korábban Kandahárban afgán vezetőkkel folytatott megbeszéléseken elhangzottakat "elferdítve adta vissza a The New York Times", és nincs szó arról, hogy változott volna az amerikai álláspont.

A The New York Times című napilap a hétfői számában közölt hosszas - kabuli keltezésű - riportot arról, hogy megváltozott az amerikai stratégia, és a Fehér Ház immár közvetlen tárgyalásokat akar a tálibokkal. A lap értesülései szerint a Trump-adminisztráció fel is kérte vezető diplomatáit, hogy keressék a közvetlen tárgyalások lehetőségét 17 éve húzódó háború befejezése érdekében.

Nicholson tábornok a kommünikében leszögezte: "az Egyesült Államok nem akarja helyettesíteni az afgán népet vagy az afgán kormányt". Hozzátette, hogy a kandahári eszmecserén lényegében csupán Mike Pompeo külügyminiszter júniusban kifejtett álláspontját támogatta, miszerint Washington "készen áll arra, hogy támogassa és megkönnyítse" az esetleges béketárgyalásokat és "részt is vegyen" e tárgyalásokon.

Nyilatkozatot tett közzé Martin O'Donnell, az Eltökélt Támogatás hadművelet sajtószóvivője is. Ő azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok "minden lehetőséget" felkutat a béke érdekében tett erőfeszítések előmozdításáért. A szóvivő is azt hangsúlyozta, hogy "a folyamatot továbbra is az afgánok irányítják".

MTI
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó