A nándorfehérvári diadalra emlékeznek Szegeden
2018. július 17. 12:22

Ismeretterjesztő előadással, középkori viselet- és harci bemutatóval, táncházzal, gyermekprogramokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra a szegedi ferences kolostorban és a rendház szomszédságában, a Mátyás téren a hétvégén - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A nándorfehérvári diadal 550. évfordulóján, 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János törökök fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy nemzeti gyásznapjaink mellett világraszóló győzelmeink előtt is méltóképpen tisztelegjenek.

A Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek 1456 nyarán megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás téren, így az emléknapoknak a helyszín révén közvetlen kapcsolatuk is van a történelmi eseménnyel.

A programok sora péntek este a ferences kolostorban kezdődik, itt Cseh Valentin történész tart előadást a nándorfehérvári ütközetről.

Szombat délelőtt az ünneplők Szeged belvárosában, a Klauzál téren gyülekeznek, majd a zenés-zajos menet dobosokkal, zászlóforgatókkal, hagyományőrzőkkel az alsóvárosi ferences templomhoz és kolostorhoz vonul, ahol hadi táborok, kézművesvásár és -foglalkozások várják őket. A látogatók megcsodálhatják az öltözeteket és a fegyvereket, megtapasztalhatják, milyen volt a tábori élet Mátyás korában a fekete sereg számára.

A Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület tűzfegyver-bemutatót és táncházat tart, az Aranygyapjú Társulat a Mátyás, az igazságos című bábjátékát adja elő, a Sárkánykönny együttes koncertjén pedig középkori zene csendül föl. A programok sorát sötétedés után tűzzsonglőrök bemutatója zárja.

A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A déli harangszó a keresztény világban azóta is a nándorfehérvári diadalra emlékeztet. A napot 2011-ben az Országgyűlés a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.

XIII. Nándorfehérvári Emléknapok programja

július 20 péntek 18 óra

Történelmi Emlékülés, Cseh Valentin történész előadása a nándorfehérvári ütközetről Ferences kolostor, (Mátyás tér 26)

július 21 szombat

9.30 Gyülekező a Klauzál téren

10.00 zenés-zajos felvonulás dobosokkal, zászlóforgatókkal, hagyományőrzőkkel

Útvonal: Klauzál tér – Dugonics tér – Szentháromság utca – Mátyás tér

Mátyás tér

10.30 Pavane zászlóforgatóinak bemutatója.

11.00 Fegyverek és közdelem a XV. században  Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület

11.30 Középkori viselet-és harci bemutató PortaHerorum

12.00 Táncház a középkorból Hunyadiak Örökében

13.00 Tűzfegyverek bemutatója a Hunyadiak korából  Hunyadiak Örökében

13.30 Élő haditáborok Porta Herorum, Hunyadiak Örökében

17.00 Lovas solymász bemutató

17.30 Középkori viselet-és harci bemutató Porta Herorum

18.00 Mátyás az igazságos, bábjáték bemutatja: Aranygyapjú Társulat

18.45 Középkori Táncház Hunyadiak Örökében

19.15: Tűzfegyverek bemutatója a Hunyadiak korából  Hunyadiak Örökében

20.00 Középkor zenéi Sárkánykönny együttes koncertje

21.15 Tűzzsonglőr bemutató Anima Prizma Mozgásműhely és a Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat

A nap folyamán történelmi totó a korról, haditáborok, kézműves vásár és foglalkozások,turuljáték bemutató, Csillagösvény interaktív játék, 17 órától zsonglőr játszóház a Zsonglőr Eszköztár - Fejlesztő Csoporttal, Sárkányösvény interaktív játék az Aranygyapjú Társulattal, toborzó sátor és napjainkbeli haditechnikai bemutató, ugrálóvár.