Sami A.: a német rendőrök egyszerűen elraboltak
2018. július 17. 12:46

Ügyvédjén keresztül interjút adott a Bild című német tömeglapnak Tuniszból a Németországból a múlt héten kitoloncolt Sami A., aki a kedden megjelent lapszámban azt állítja: ami vele történt, az emberrablás.

"Hajnali háromkor megfogtak, és elvittek. Mondtam a rendőröknek, hogy ez nem így megy, a bíróság megtiltotta, hogy kiutasítsanak. Erre azt válaszolták, hogy egészen magas helyről jött az utasítás, és nem tehetek ellene semmit" - áll a férfi nyilatkozatában. Azt állítja, azt sem engedték meg, hogy kapcsolatba lépjen az ügyvédjével vagy a családjával.

Sami A. 2005 óta élt családjával együtt Bochumban. A német hatóságok terrorszervezetben eltöltött múltja miatt potenciális fenyegetésként tartották számon, rendszeresen jelentkeznie kellett a rendőrségen. Az egyik ilyen alkalommal vették őrizetbe június végén, és került kiutasítási őrizetbe. A férfi a hatóságok szerint Oszama bin Ladennek, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vezetőjének testőre volt.

A férfi kitoloncolása miatt hatalmas botrány alakult ki Németországban, mert kiderült, hogy a bíróság előző nap, csütörtökön határozott arról, hogy a terrorista fenyegetésnek tekintett Sami A.-t nem szabad visszaküldeni Tunéziába, mert nincs rá garancia, hogy ott nem fenyegeti kínzás. Viszont erről a kitoloncolást végző hatóságokat péntek reggel értesítették faxon, amikor a férfi gépe már rég felszállt. A gelsenkircheni bíróság emiatt megállapította, hogy a kitoloncolás jogellenes volt, és súlyosan sérti a jogállamiság alapelveit.

A férfi a Bildnek azt is nehezményezte, hogy a rendőrök meztelenre vetkőztették, holott közölte velük, hogy muszlim vallása miatt nem szeretne előttük meztelenül mutatkozni.
"Aztán felraktak egy magángépre, és egyszerűen elrepítettek. Sose gondoltam volna, hogy ez egy Németországhoz hasonló jogállamban megeshet" - tudatta a német lappal a férfi, aki nem ismeri el al-kaidás múltját. Azt állítja, a kérdéses időben vallási tanulmányokat folytatott Karacsiban, Pakisztánban.

"Sosem voltam bin Laden testőre. Ez totális kitaláció" - állítja Sami A., aki egyúttal azt hangoztatja, soha nem is járt Afganisztánban. Kitoloncolása szerinte "színtiszta rasszizmus".

Ügyvédjén keresztül a férfi tudatta, hogy érkezése után kihallgatták, beszélhetett a testvérével és az ügyvédjével is, és egyelőre nem kínozták meg, de tart attól, hogy megkínozhatják. Sami A. hangsúlyozza: szeretne újra együtt lenni a családjával Németországban, ahol 11 évet töltött, a hatóságok naponta ellenőrizték, és nincs semmi, amivel megvádolhatnák.

A gelsenkircheni bíróság egyébként valóban elrendelte, hogy a kitoloncolás jogellenessége miatt a férfit vissza kell vinni Németországba, de ennek a tunéziai hatóságok nem kötelesek eleget tenni.

MTI
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó