Szlovénia - Patthelyzet a koalíciós tárgyalásokon
2018. július 17. 13:56

Patthelyzet alakult ki a kormányalakításai tárgyalásokon Szlovéniában, miután a konzervatív Új Szlovénia (NSi) elnöksége úgy döntött, megszakítja megbeszéléseket a parlamentbe bejutott baloldali pártokkal - közölte a Vecer című szlovén napilap kedden.

Janez Jansa volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) megnyerte a június 3-i szlovéniai választást, de nem szerzett elegendő voksot ahhoz, hogy önállóan kormányt alakítson. Borut Pahor államfő péntekig adott neki időt, hogy tárgyalásokat folytasson egy lehetséges koalícióról, és eldöntse, elfogadja-e a kormányalakítási megbízást. Eközben a parlamentben bejutott baloldali pártok is tárgyaltak a kormányalakításról, a második legtöbb szavazatot kapott Marjan Sarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) vezetésével.

A parlamenti választásokon az SDS 25 mandátumot szerzett a parlamentben, az LMS 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) és Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10-10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártok mellett még átlépi a 4 százalékos parlamenti bejutási küszöböt a Baloldal (Levica) 9 mandátummal, az NSi 7 mandátummal, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjas párt (DeSUS) 5-5 mandátummal, valamint a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4 mandátummal.

A kormányalakításhoz legalább 46 képviselő támogatására van szükség a 90 fős parlamentben. Egyelőre sem Jansa, a NSi kilépésével pedig Sarec sem tud kormányt alakítani.
Július 23-án jár le az a határidő, amikor az államfőnek javaslatot kell tennie a parlamentnek a miniszterelnök-jelölt személyére.

Matej Tonin, az NSi elnöke abban bízik, hogy pártja ezzel a lépéssel rákényszeríti a baloldali pártokat, hogy tárgyaljanak Jansával, és létrejöjjön a nagykoalíció (SDS és LMS).  A fiatal politikus azzal magyarázta kilépésüket egy lehetséges baloldali hatpárti koalícióból, hogy még mindig érezhető a feszültség a leköszönő kormány koalíciós tagjai között ( SD, SMC és DeSUS).

"Ha már most bonyolultak a dolgok, mi lesz a következő hónapokban, amikor a körülmények több odafigyelést igényelnek" - mondta Tonin.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
MTI Hírfelhasználó