Újabb cseh miniszter mondott le plágiumvádak miatt
2018. július 17. 16:09

Lemondott posztjáról Petr Krcál cseh munkaügyi és népjóléti miniszter kedden, miután meggyanúsították őt azzal, hogy plágiumot követett el egyetemi diplomamunkájában.

A Seznam.cz hírportál értesülései szerint Krcál diplomamunkájának legalább 14 százaléka mutat teljes vagy lényeges egyezést egy hasonló témájú korábbi diplomamunkával.

Petr Krcál immár az Andrej Babis vezette új cseh kormány második minisztere, aki plágiumvádak miatt kénytelen távozni hivatalából. Krcál újságíróknak elmondta: sokat dolgozott diplomamunkáján, és ha hibázott, azt nem szándékosan tette. Nem akar terhére lenni sem a kormánynak, sem pártjának, ezért lemond hivataláról.

A múlt héten Tatána Malá igazságügyminiszter volt kénytelen hasonló probléma miatt lemondani bársonyszékéről. Malá, aki az ANO mozgalom tagja, mindössze 13 napot töltött hivatalában, Krcál egy héttel többet.

Jan Hamácek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke bejelentette, hogy a párt Krcál helyére Jana Malácovát jelöli miniszternek.

Jana Malácová a tárca családpolitikai osztályvezetője volt eddig, s így jól ismeri az előtte álló feladatokat. Hamácek közölte, hogy a döntésekről már tájékoztatta Andrej Babis miniszterelnököt, aki tudomásul vette a történteket. Krcál és Malácová is a szociáldemokrata párt tagjai.

A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította koalíciós kisebbségi kormányt az államfő június végén nevezte ki, a kabinet  a múlt csütörtökön kapott bizalmat a parlamenti alsóházban.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó