Újabb cseh miniszter mondott le plágiumvádak miatt
2018. július 17. 16:09

Lemondott posztjáról Petr Krcál cseh munkaügyi és népjóléti miniszter kedden, miután meggyanúsították őt azzal, hogy plágiumot követett el egyetemi diplomamunkájában.

A Seznam.cz hírportál értesülései szerint Krcál diplomamunkájának legalább 14 százaléka mutat teljes vagy lényeges egyezést egy hasonló témájú korábbi diplomamunkával.

Petr Krcál immár az Andrej Babis vezette új cseh kormány második minisztere, aki plágiumvádak miatt kénytelen távozni hivatalából. Krcál újságíróknak elmondta: sokat dolgozott diplomamunkáján, és ha hibázott, azt nem szándékosan tette. Nem akar terhére lenni sem a kormánynak, sem pártjának, ezért lemond hivataláról.

A múlt héten Tatána Malá igazságügyminiszter volt kénytelen hasonló probléma miatt lemondani bársonyszékéről. Malá, aki az ANO mozgalom tagja, mindössze 13 napot töltött hivatalában, Krcál egy héttel többet.

Jan Hamácek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke bejelentette, hogy a párt Krcál helyére Jana Malácovát jelöli miniszternek.

Jana Malácová a tárca családpolitikai osztályvezetője volt eddig, s így jól ismeri az előtte álló feladatokat. Hamácek közölte, hogy a döntésekről már tájékoztatta Andrej Babis miniszterelnököt, aki tudomásul vette a történteket. Krcál és Malácová is a szociáldemokrata párt tagjai.

A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította koalíciós kisebbségi kormányt az államfő június végén nevezte ki, a kabinet  a múlt csütörtökön kapott bizalmat a parlamenti alsóházban.

MTI
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Az egyház nagyon is a modern világ része
  Prőhle Gergely immáron harmadik ciklusát kezdi meg a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként, vele beszélgettünk kereszténységről, hitről, az evangélikus egyház jelenéről, az adventről és arról, hogyan tudnak a hívők segíteni a migrációs válságban. Egyáltalán: kell-e segíteni?
MTI Hírfelhasználó