Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül
2018. július 17. 22:59

Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, így már 79 holdat jegyeznek a Naprendszer legnagyobb bolygója körül – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

A csillagászok a Naprendszer legtávolabbi peremén egy esetleges újabb bolygó után kutatva bukkantak rá a Jupiter holdjaira. Kettő felfedezéséről már korábban hírt adtak, tíz jelenlétét most ismertették.

Az újonnan felfedezett holdak közül 11-nek az átmérője egy és három kilométer közötti, és hasonlók a Jupiter eddig ismert holdjaihoz. Kettő közülük apró hold, amelyek pályája igen közel található az óriásbolygóhoz.

A tizenkettedik hold azonban „különcnek számít”: pályája valamivel távolabb helyezkedik el a Jupitertől, mint a két újonnan felfedezett apró holdé, átmérője kevesebb mint egy kilométer, ez a Jupiter eddig ismert legkisebb holdja.

hirado.hu - MTI
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó