Politikai támadás lehet az újabb eljárás
2018. július 19. 09:59

Magyarország ellen indított politikai támadásként és a jövő évi európai parlamenti választási küzdelem részeként értékelték a szakértők, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat a Stop Soros törvénycsomag miatt Magyarország ellen.

Az MTI értesülései szerint uniós tisztségviselők arról számoltak be, hogy a bizottság úgynevezett hivatalos felszólító levelet küld a magyar kormánynak, és ezzel megindul az eljárás a júniusban elfogadott jogszabály, és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás ügyében, amelyet több szempontból is aggályosnak találtak a testület szakértői.

A magyar Országgyűlés a bevándorlást megszervező NGO-kal szemben hozott egy szigorító szabályt, és erre válaszként a bevándorláspárti brüsszeli erők nyíltan, kertelés nélkül megtámadták Magyarországot – mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az M1 Szemtől szembe című műsorában. Az Európai Bizottságnak feltehetően nincsenek ismeretei a törvénycsomag konkrét szabályairól – tette hozzá.

A pénzügyi szankciókkal kapcsolatban elmondta, hogy ezek a politikai bunkósbot kategóriába tartoznak, amikor azokat az államokat büntetik, amelyek a liberális fősodorral szemben fogalmaznak meg véleményt.

Amikor pénzügyi szankciókkal fenyegetnek, akkor ezeket nem szabad komolyan venni, mert nemcsak az EU-csúcson lehet megakadályozni, hanem már alacsonyabb szinteken is.

Törcsi Péter arra számít, hogy az EP-választásokon jelentősen át fognak rendeződni az erőviszonyok, és nemcsak azért, mert sok nyugati választópolgárnak elege van a baloldali-liberális elitből, de azért is, mert ilyenkor könnyebben szavaznak olyan pártokra, amelyeket esetleg egy parlamenti választáson nem támogatnának.

Az ENSZ migrációs csomagja

Magyarország nem az egyetlen ország, amely nem fogadja el majd az ENSZ globális migrációs csomagját, az Egyesült Államok már korábban bejelentette, hogy nem kérnek ebből a tervezetből, de felmerül a kérdés, hogy Szaúd-Arábia, vagy Ausztrália, amely védi határait, hogy fogja azt aláírni – fejtette ki Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Elmondta: a szakadás első lépcsőfokán állunk, és ha nem állítjuk meg, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek. Az ENSZ migrációs csomagjáról elmondta, hogy az véleménye szerint egy Európa ellen irányuló tervezet, ami a világhatalmak számára egy stratégiai játszmának is a része lehet, hogy a kontinenst gazdaságilag, politikailag visszaszorítsák.

Törcsi Péter a tervezetet úgy értékelte, hogy az ENSZ égisze alatt létre kell hozni olyan globális paktumot, amely elgörgeti az az illegális bevándorlás előtt álló jelenlegi akadályokat, vagyis könnyebbé tenné a bevándorlást Észak-Afrikából, valamint a Közel-Keletről.

Nincs összhang az olasz kormányon belül

Horváth József az olasz belpolitikai helyzetet értékelve elmondta, hogy a választási győzelem után Matteo Salvini miniszterelnökként kezdett viselkedni, és növelte támogatottságát, míg koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom pedig ezt megirigyelhette, most úgy tűnik, hogy az ellenkező oldalról igyekeznek támogatókat toborozni.

Törcsi Péter szerint az olasz miniszterelnök javaslata rossz üzenetet hordoz. Giuseppe Conte miniszterelnök akkor vetette fel az Olaszországba hajón megérkezett migránsok szétosztását, amikor Brüsszelben lekerült a napirendről a kötelező kvóták kérdése.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Infantilizmus a parlamentben
  A gyönyörű épületet nem bohócoknak tervezte Steindl Imre, az építők, a művészek nem azért formálták csodálatosra, hogy hígvelejűek tombolhassanak benne „szabadon”, brekeghessenek, röföghessenek, nyeríthessenek.
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Tovább tart az erőszak – ismét rendőrökre támadtak az ellenzéki tüntetők
  A Munka Törvénykönyvének módosítása ellen tüntettek csütörtök este Budapesten. A demonstráció több órán át békésen zajlott, de este a Budapesti Rendőr-főkapitányság már azt közölte: a tüntetők agresszívvé váltak, ködgyertyát dobtak a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak.
 • Szigorodhatnak a fegyelmi szabályok az Országgyűlésben
  Anarchiába hajló, eszetlen rendbontás történt szerdán az Országgyűlésben és a Parlament előtti téren – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Inforádió Aréna című műsorában csütörtök este. A házelnök úgy látja, a történtek felvetik annak igényét, hogy áttekintsék a parlamenti fegyelmi rendelkezéseket.
 • Gulyás: a migránsvízum növeli a terrormerényletek veszélyét
  A migránsvízum növeli a terrorveszélyt, növeli a kockázatát annak, hogy a strasbourgihoz hasonló, migrációs hátterű terrorcselekmények történjenek Európában - mondta a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
MTI Hírfelhasználó