Politikai támadás lehet az újabb eljárás
2018. július 19. 09:59

Magyarország ellen indított politikai támadásként és a jövő évi európai parlamenti választási küzdelem részeként értékelték a szakértők, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indíthat a Stop Soros törvénycsomag miatt Magyarország ellen.

Az MTI értesülései szerint uniós tisztségviselők arról számoltak be, hogy a bizottság úgynevezett hivatalos felszólító levelet küld a magyar kormánynak, és ezzel megindul az eljárás a júniusban elfogadott jogszabály, és az ahhoz kapcsolódó alkotmánymódosítás ügyében, amelyet több szempontból is aggályosnak találtak a testület szakértői.

A magyar Országgyűlés a bevándorlást megszervező NGO-kal szemben hozott egy szigorító szabályt, és erre válaszként a bevándorláspárti brüsszeli erők nyíltan, kertelés nélkül megtámadták Magyarországot – mondta Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója az M1 Szemtől szembe című műsorában. Az Európai Bizottságnak feltehetően nincsenek ismeretei a törvénycsomag konkrét szabályairól – tette hozzá.

A pénzügyi szankciókkal kapcsolatban elmondta, hogy ezek a politikai bunkósbot kategóriába tartoznak, amikor azokat az államokat büntetik, amelyek a liberális fősodorral szemben fogalmaznak meg véleményt.

Amikor pénzügyi szankciókkal fenyegetnek, akkor ezeket nem szabad komolyan venni, mert nemcsak az EU-csúcson lehet megakadályozni, hanem már alacsonyabb szinteken is.

Törcsi Péter arra számít, hogy az EP-választásokon jelentősen át fognak rendeződni az erőviszonyok, és nemcsak azért, mert sok nyugati választópolgárnak elege van a baloldali-liberális elitből, de azért is, mert ilyenkor könnyebben szavaznak olyan pártokra, amelyeket esetleg egy parlamenti választáson nem támogatnának.

Az ENSZ migrációs csomagja

Magyarország nem az egyetlen ország, amely nem fogadja el majd az ENSZ globális migrációs csomagját, az Egyesült Államok már korábban bejelentette, hogy nem kérnek ebből a tervezetből, de felmerül a kérdés, hogy Szaúd-Arábia, vagy Ausztrália, amely védi határait, hogy fogja azt aláírni – fejtette ki Horváth József biztonságpolitikai szakértő.

Elmondta: a szakadás első lépcsőfokán állunk, és ha nem állítjuk meg, akkor annak beláthatatlan következményei lesznek. Az ENSZ migrációs csomagjáról elmondta, hogy az véleménye szerint egy Európa ellen irányuló tervezet, ami a világhatalmak számára egy stratégiai játszmának is a része lehet, hogy a kontinenst gazdaságilag, politikailag visszaszorítsák.

Törcsi Péter a tervezetet úgy értékelte, hogy az ENSZ égisze alatt létre kell hozni olyan globális paktumot, amely elgörgeti az az illegális bevándorlás előtt álló jelenlegi akadályokat, vagyis könnyebbé tenné a bevándorlást Észak-Afrikából, valamint a Közel-Keletről.

Nincs összhang az olasz kormányon belül

Horváth József az olasz belpolitikai helyzetet értékelve elmondta, hogy a választási győzelem után Matteo Salvini miniszterelnökként kezdett viselkedni, és növelte támogatottságát, míg koalíciós partnere, az Öt Csillag Mozgalom pedig ezt megirigyelhette, most úgy tűnik, hogy az ellenkező oldalról igyekeznek támogatókat toborozni.

Törcsi Péter szerint az olasz miniszterelnök javaslata rossz üzenetet hordoz. Giuseppe Conte miniszterelnök akkor vetette fel az Olaszországba hajón megérkezett migránsok szétosztását, amikor Brüsszelben lekerült a napirendről a kötelező kvóták kérdése.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
 • Konferencia - Csak erős nemzetek adhatnak választ a kihívásokra
  Kizárólag erős nemzetek alkotta erős Európa adhat megfelelő választ a kor nagy kihívásaira, köztük a migrációs válságra - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.
MTI Hírfelhasználó