Óriásjéghegy sodródott Grönland partjaihoz
2018. július 19. 12:29

A grönlandi Innaarsuit nevű falu lakosságát fenyegette a többtonnás jéghegy. Grönland keleti részén egy hat kilométer széles jégtömeg is leszakadt egy gleccserről.

Az Európai Űrügynökség a napokban hozott nyilvánosságra egy képet, amelyen az az óriási jéghegy látható, ami Innaarsuit partjait veszélyesen megközelítette a múlt hét folyamán. A faluból többtucatnyi lakót menekítettek múlt héten magasabban fekvő területre, mivel a hatóságok attól tartottak, hogy a 11 millió tonnás jéghegy széttörik, és akkora hullámokat korbácsol, amelyek elmoshatják az alacsonyabban fekvő házakat.

Az űrfotót július 9-én az ESA Sentinel–2 műholdja készítette. A képen több jéghegy is látható a part közelében.

A grönlandi KNK műsorszolgáltató egy helyi lakos time-lapse videóját is közzétette, amely azt mutatja be, hogyan sodródik el a falu mellett a jégóriás. A KNK közlése szerint az erős szél és a hullámzás a hétvégén a kikötőtől távolabbra, észak felé sodorta a jéghegyet.

A tizenegy millió tonnás monstrum feltűnésével szinte egy időben Grönland keleti részén egy hat kilométer széles jégtömeg is leszakadt egy gleccserről. Több mint egy évtizede ez volt a legnagyobb jéghegyleválás a szigeten a New York-i Egyetem professzora, David Holland szerint, aki a helyszínen tartózkodott, és adatokat gyűjtött a globális felmelegedés okozta tengerszint-változások előrejelzéséhez.

hirado.hu - M1 Híradó
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Az egyház nagyon is a modern világ része
  Prőhle Gergely immáron harmadik ciklusát kezdi meg a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként, vele beszélgettünk kereszténységről, hitről, az evangélikus egyház jelenéről, az adventről és arról, hogyan tudnak a hívők segíteni a migrációs válságban. Egyáltalán: kell-e segíteni?
MTI Hírfelhasználó