Óriásjéghegy sodródott Grönland partjaihoz
2018. július 19. 12:29

A grönlandi Innaarsuit nevű falu lakosságát fenyegette a többtonnás jéghegy. Grönland keleti részén egy hat kilométer széles jégtömeg is leszakadt egy gleccserről.

Az Európai Űrügynökség a napokban hozott nyilvánosságra egy képet, amelyen az az óriási jéghegy látható, ami Innaarsuit partjait veszélyesen megközelítette a múlt hét folyamán. A faluból többtucatnyi lakót menekítettek múlt héten magasabban fekvő területre, mivel a hatóságok attól tartottak, hogy a 11 millió tonnás jéghegy széttörik, és akkora hullámokat korbácsol, amelyek elmoshatják az alacsonyabban fekvő házakat.

Az űrfotót július 9-én az ESA Sentinel–2 műholdja készítette. A képen több jéghegy is látható a part közelében.

A grönlandi KNK műsorszolgáltató egy helyi lakos time-lapse videóját is közzétette, amely azt mutatja be, hogyan sodródik el a falu mellett a jégóriás. A KNK közlése szerint az erős szél és a hullámzás a hétvégén a kikötőtől távolabbra, észak felé sodorta a jéghegyet.

A tizenegy millió tonnás monstrum feltűnésével szinte egy időben Grönland keleti részén egy hat kilométer széles jégtömeg is leszakadt egy gleccserről. Több mint egy évtizede ez volt a legnagyobb jéghegyleválás a szigeten a New York-i Egyetem professzora, David Holland szerint, aki a helyszínen tartózkodott, és adatokat gyűjtött a globális felmelegedés okozta tengerszint-változások előrejelzéséhez.

hirado.hu - M1 Híradó
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó