Evakuálás kezdődött Szíriában
2018. július 19. 12:31

Elindult az evakuálandók első csoportja csütörtökön a Szíria északnyugati részén fekvő, a lázadók által körülzárt Fúa és Kefraja síita településekről a kormány és a felkelők között született megállapodásnak megfelelően – közölték megfigyelők.

Több ezer embert menekítenek ki három ütemben a két településről annak az egyezségnek a keretében, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető csoport és a damaszkuszi kormány között jött létre.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns szervezet értesülései szerint az első csoportban a betegeket szállító mentőautók haladnak.

A megállapodás a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Oroszország, valamint a szíriai ellenzék támogatójának tekintett Törökország közvetítésével jött létre.

Fúa és Kefraja települést mintegy hétezren, többségében síiták és a damaszkuszi kormányhoz hű fegyveresek lakják. Három évig éltek a felkelők ostroma alatt. A most megkötött egyezség szerint a lakosok távozásáért cserébe 1500 ellenzéki foglyot engednek szabadon – közölték az ügyletet jól ismerő források.

MTI
Címkék:
  • Séta egy holland zöldinnel
    Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
  • Stratégiai rasszizmus
    Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
MTI Hírfelhasználó