Evakuálás kezdődött Szíriában
2018. július 19. 12:31

Elindult az evakuálandók első csoportja csütörtökön a Szíria északnyugati részén fekvő, a lázadók által körülzárt Fúa és Kefraja síita településekről a kormány és a felkelők között született megállapodásnak megfelelően – közölték megfigyelők.

Több ezer embert menekítenek ki három ütemben a két településről annak az egyezségnek a keretében, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető csoport és a damaszkuszi kormány között jött létre.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns szervezet értesülései szerint az első csoportban a betegeket szállító mentőautók haladnak.

A megállapodás a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Oroszország, valamint a szíriai ellenzék támogatójának tekintett Törökország közvetítésével jött létre.

Fúa és Kefraja települést mintegy hétezren, többségében síiták és a damaszkuszi kormányhoz hű fegyveresek lakják. Három évig éltek a felkelők ostroma alatt. A most megkötött egyezség szerint a lakosok távozásáért cserébe 1500 ellenzéki foglyot engednek szabadon – közölték az ügyletet jól ismerő források.

MTI
Címkék:
  • Antall József és Sargentini
    Amikor nagy a zűrzavar, a cosmos helyett chaos van, amikor a szervezetlen rotyogás uralkodik, nem árt, ha fogódzót keresünk.
  • Szögi Lajos-emléknap
    Nem szép a történet, és nem lehet neki semmilyen fölemelő jelleget adni, nem mutatható fel körülötte jövőbemutató érték.
MTI Hírfelhasználó