Megkezdte felkészülését a Nemzeti Ifjúsági Kórus
2018. július 19. 14:06

Megkezdte felkészülését a Nemzeti Ifjúsági Kórus Kecskeméten, amit a jövő héten egy öt koncertből álló fellépéssorozat követ.

Vigh Andrea, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora a kecskeméti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Zeneakadémia kecskeméti Kodály Intézete már több évtizede azon dolgozik, hogy a kodályi zenepedagógiát - amelyben meghatározó szerepe van a közösségi élményt adó kóruséneklésnek - Magyarország határain túl az egész világon megismertesse.

Emlékeztetett, hogy az intézet a Kodály-emlékév alkalmából szervezte meg és hozta létre a Nemzeti Ifjúsági Kórust, amelynek 53 magyarországi fiatal mellett kilenc határon túli énekes is tagja lett, képviselve a Felvidék, Kárpátalja, Erdély és a Vajdaság magyar nemzetiségű fiataljait is.    
  
A kórus felkészítését vezető egyik karnagy, Erdei Péter kiemelte, hogy az együttes nagyon sokszínű, hiszen nagyon különböző az a zenei háttér, amivel a fiatalok Kecskemétre érkeztek.    
 
D_NOE20180719009
A Nemzeti Ifjúsági Kórus próbája a kecskeméti Granada Konferencia, Sport és Wellness Hotelban 2018. július 19-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
 
Vannak a tagok között zenei tanulmányokat folytatók, de egészen más területről érkezők is, így ápolónő, cukrász-, vegyész- és építészhallgató, tervezőgrafikus, menedzser vagy éppen gazdálkodó. Mindezek ellenére a megszólaltatott kórusművek olyan repertoárt alkotnak, amelynek egyes darabjait nagyon kevesen ismerhetik a művek zenei nehézsége miatt - tette hozzá.
   
Az együttes másik vezető karnagya, Nemes László Norbert, a kecskeméti Kodály Intézet igazgatója elmondta, hogy a kórus Kodály Zoltán művei mellett nagy hangsúlyt helyez a kortárs magyar szerzők megszólaltatására is, így a koncertsorozat egyes helyszínein felcsendül Bella Máté, Kocsár Miklós és Vajda János egy-egy műve is.
   
Ősbemutatóként hangoznak majd el Orbán György és Varga Judit kifejezetten a Nemzeti Ifjúsági Kórus számára írt kompozíciói is.   Kiemelte, Orbán György Da pacem című műve egy romantikus líraiságot árasztó békéért való fohász. Varga Judit The night című művének érdekessége pedig, hogy úgynevezett hangfürtökből épül fel, de különleges színfoltként megszólalnak az éjszakai természet hangjait utánzó hangzások is. 
       
A felkészülés után a kórus egy öt koncertből álló turnéra indul: június 23-án Keszthelyen, a Festetics-kastélyban, majd július 24-én Magyarország bécsi nagykövetségén lépnek fel. Ezt követően július 25-én a felvidéki Galántán, majd július 26-án Budapesten, a Pesti Vigadóban mutatkoznak be. A turné utolsó állomása Kecskemét lesz, ahol a kórus koncertjével zárul a Kodály Művészeti Fesztivál.    
 
A Nemzeti Ifjúsági Kórus az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közreműködésével jött létre. A program fővédnöke Kodály Zoltánné Péczely Sarolta.
 
D_NOE20180719017
Erdei Péter érdemes művész, Liszt-díjas, Bartók-Pásztory-díjas karnagy vezényel a Nemzeti Ifjúsági Kórus próbáján a kecskeméti Granada Konferencia, Sport és Wellness Hotelban 2018. július 19-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
MTI Hírfelhasználó