Jansa egyelőre nem rendelkezik a szükséges többséggel
2018. július 19. 15:06

A június 3-i szlovéniai választásokon győztes ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke, Janez Jansa volt miniszterelnök egyelőre nem rendelkezik a kormányalakításhoz szükséges parlamenti többséggel, és erről levélben tájékoztatta Borut Pahor államfőt is csütörtökön - közölte a szlovén sajtó.

Jansa reményét fejezte ki, hogy az elkövetkező hetekben változhat a helyzet. "Ez a lehetőség mindig fennáll, mert a pártok többsége nem akar még egy előrehozott választást, akkor sem, ha kérdéses, hogy egy ilyen kormány mennyire lenne stabil vagy hatékony" - olvasható a levélben.

A jobboldali politikus ezzel hivatalosan is elutasította a kormányalakítási megbízást, amelyet Pahor a múlt héten ajánlott fel neki, amennyiben egy hét alatt sikerült volna megszereznie a szükséges parlamenti többséget. Július 23-án jár le az a határidő, amikor az államfőnek javaslatot kell tennie a parlamentnek a miniszterelnök-jelölt személyére.

Amennyiben az első körben a parlament nem választja meg az államfő által javasolt miniszterelnök-jelöltet, a második körben - amelyre 14 nap áll rendelkezésre - az elnök mellett már a frakciók is javaslatot tehetnek. Ha ez sem jár sikerrel, a harmadik körben a képviselők, azaz pártjaik is jelölhetnek, de ekkor már nem kell a megválasztáshoz abszolút többség - vagyis 46 szavazat -, elég a jelenlevők többségének támogatása.

A parlamenti választásokon az SDS 25 mandátumot szerzett a 90 fős parlamentben. Marjan Sarec nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) és Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10-10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártok mellett még átlépi a 4 százalékos parlamenti küszöböt a Baloldal (Levica) 9 mandátummal, az Új Szlovénia (NSi) 7 mandátummal, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) és a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5-5 mandátummal, valamint a Szlovén Nemzeti Párt (SNS) 4 mandátummal.

A nemzeti kisebbségeknek két garantált helyük van a parlamentben. Horváth Ferenc magyar és Felice Zizan olasz képviselő már korábban elmondták az államfőnek, hogy nem kívánnak a "mérleg nyelve" lenni, és azt a miniszterelnök-jelöltet támogatják majd, aki többséget tud szerezni a parlamentben.

Jansa mellett Sarec is sikertelenül próbált összehozni egy - baloldali-liberális - koalíciót, amelyben legalább öt pártnak kellett volna részt vennie.

Miután a jobbközép koalíció létrehozásáról szóló tárgyalások is kudarcba fulladtak, Jansa pártjából többen is úgy nyilatkoztak: az egyetlen kiút ebből a politikai bizonytalanságból, ha a jelentősebb konzervatív és liberális pártok alakítanak kormányt Jansa és Sarec vezetésével, kivéve a leköszönő kormánykoalíciót (SD, SMC és DeSUS).

Sajtóhírek szerint már Sarec sem húzódozik ettől megoldástól. Korábban kategorikusan leszögezte, hogy nem lép koalícióra Jansával.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
MTI Hírfelhasználó