Megdőlnek a melegrekordok a skandináv országokban
2018. július 19. 22:48

Amíg itthon várni kell a strandidőre, a skandináv országokban tombol a nyár. 30 fok fölé emelkedett a levegő Finnország nagy részén, Norvégiában, Lappföldön 33 Celsius-fokot is mértek. Svédországban szintén erdő- és avartüzek pusztítanak.

Az aszályos időszak és a rendkívüli forróság miatt sokfelé lángra lobbant a növényzet Svédországban, összesen húszezer hektár lángol. A legnagyobb, mintegy háromezer hektárnyi egybefüggő erdőtűz ötvenöt kilométer széles vonalban megállíthatatlanul tör előre. Négy település lakosságát kimenekítették, és több tízezer embert szólítottak fel arra, hogy zárkózzanak be otthonaikba, mert a sűrű füst belégzése komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

A svéd hatóságok nemzetközi segítséget kértek. Norvégia tíz tűzoltó helikoptert küldött, míg Olaszország két, ügynevezett vízbombázó repülőgépet, amelyek egyszerre mintegy hatezer liter víz szállítására képesek.

Erdőtüzek Svédországban (Fotó: MTI/EPA/Maja Suslin)

Ilyen nagy számban és kiterjedésben emberemlékezet óta nem láttak bozóttüzeket az országban, ami a szokatlanul forró időjárásnak tudható be. Napok óta tartósan 30 fok fölötti a hőmérséklet, és több mint két hete eső sem esett a skandináv országban. A hatóságok szerint nemcsak a tartós szárazság az oka az erdőtüzeknek, hanem a gondatlanság is, az eldobott cigarettacsikkek és az őrizetlenül hagyott tábortüzek.

Norvégia legfelső északi területén, a Finnországból átnyúló Lappföld északi nyelvén, ahol telente gyakori a mínusz 40-50 Celsius-fokos hideg, most hőség tombol. Volt, ahol harminchárom fokot mértek. A rég nem tapasztalt hőség szakértők szerint akár környezeti katasztrófával is járhat: felboríthatja az éghajlatváltozás pusztító hatásai sújtotta ökoszisztéma kényes egyensúlyát.

A hónap elején Norvégia miniszterelnöke bejelentette: egy nemzetközi jótékonysági alapot hoz létre a kormány azzal a céllal, hogy elősegítse a nagyvállalatok környezetbarát termelését.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Fenyegetőzött az EU-biztos
  Szijjártó Péter és Soros György emberének csatáját hozta a Budapest Folyamat isztambuli tárgyalása - mondta el Menczer Tamás külügyi államtitkár szerdán Isztambulban, a Budapest Folyamat 6. miniszteri ülésének szünetében az MTI kérdésére válaszolva.
 • Jelentősen bővülnek a családok lehetőségei
  Kedvező esetben akár 35 millió forinttal is számolhatnak otthonteremtéshez a fiatal családok a jú­lius 1-jétől életbe lépő családvédelmi akcióterv újabb bőkezű támogatásaival.
 • A kormány cáfol, Brüsszel tovább tajtékzik
  A magyar kormány be tudja bizonyítani, hogy készülnek azok a tervek, amelyeket az Európai Bizottság tagad - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár újságíróknak kedden Budapesten.
MTI Hírfelhasználó