Megdőlnek a melegrekordok a skandináv országokban
2018. július 19. 22:48

Amíg itthon várni kell a strandidőre, a skandináv országokban tombol a nyár. 30 fok fölé emelkedett a levegő Finnország nagy részén, Norvégiában, Lappföldön 33 Celsius-fokot is mértek. Svédországban szintén erdő- és avartüzek pusztítanak.

Az aszályos időszak és a rendkívüli forróság miatt sokfelé lángra lobbant a növényzet Svédországban, összesen húszezer hektár lángol. A legnagyobb, mintegy háromezer hektárnyi egybefüggő erdőtűz ötvenöt kilométer széles vonalban megállíthatatlanul tör előre. Négy település lakosságát kimenekítették, és több tízezer embert szólítottak fel arra, hogy zárkózzanak be otthonaikba, mert a sűrű füst belégzése komoly egészségügyi kockázatokkal jár.

A svéd hatóságok nemzetközi segítséget kértek. Norvégia tíz tűzoltó helikoptert küldött, míg Olaszország két, ügynevezett vízbombázó repülőgépet, amelyek egyszerre mintegy hatezer liter víz szállítására képesek.

Erdőtüzek Svédországban (Fotó: MTI/EPA/Maja Suslin)

Ilyen nagy számban és kiterjedésben emberemlékezet óta nem láttak bozóttüzeket az országban, ami a szokatlanul forró időjárásnak tudható be. Napok óta tartósan 30 fok fölötti a hőmérséklet, és több mint két hete eső sem esett a skandináv országban. A hatóságok szerint nemcsak a tartós szárazság az oka az erdőtüzeknek, hanem a gondatlanság is, az eldobott cigarettacsikkek és az őrizetlenül hagyott tábortüzek.

Norvégia legfelső északi területén, a Finnországból átnyúló Lappföld északi nyelvén, ahol telente gyakori a mínusz 40-50 Celsius-fokos hideg, most hőség tombol. Volt, ahol harminchárom fokot mértek. A rég nem tapasztalt hőség szakértők szerint akár környezeti katasztrófával is járhat: felboríthatja az éghajlatváltozás pusztító hatásai sújtotta ökoszisztéma kényes egyensúlyát.

A hónap elején Norvégia miniszterelnöke bejelentette: egy nemzetközi jótékonysági alapot hoz létre a kormány azzal a céllal, hogy elősegítse a nagyvállalatok környezetbarát termelését.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • Séta egy holland zöldinnel
  Írni, véleményt mondani, okoskodni nem olyan nehéz, de ha itt vagyok kettesben valakivel, akiről és akinek beszélni kellene, óvatosabb az ember.
 • Stratégiai rasszizmus
  Ismét kiderült, hogy a spekulánsi szervezetek számára a terrormigránsok fontosabbak, mint az európai gyermekek.
 • Orbán: Antall József nem adta fel sosem a célját
  Antall József öröksége, hogy a kedvezőtlen erőviszonyok ellenére sem adta fel sosem a célját, hogy visszavezesse Magyarországot a kommunizmus előtti önmagához - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden az Országházban.
 • Szirt a habok közt
  Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt volt országgyűlési képviselője, a KDNP tiszteletbeli elnöke Antall József kormányában népjóléti miniszterként szolgált. Személyes visszaemlékezésével tisztelgünk a szocialista diktatúra időszaka utáni első szabadon választott kormány 25 éve elhunyt miniszterelnöke előtt.
 • Az egyház nagyon is a modern világ része
  Prőhle Gergely immáron harmadik ciklusát kezdi meg a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjeként, vele beszélgettünk kereszténységről, hitről, az evangélikus egyház jelenéről, az adventről és arról, hogyan tudnak a hívők segíteni a migrációs válságban. Egyáltalán: kell-e segíteni?
MTI Hírfelhasználó