Maga alatt vágja a fát az LMP
2018. július 20. 00:32

A párt etikai bizottsága Szél Bernadett elnököt három évre eltiltotta minden tisztségétől, hasonló büntetést kapott Ungár Péter is. Schmuck Erzsébet kétéves eltiltást kapott, Kassai Dánielt kizárták a pártból, Sallai Róbert Benedek büntetése enyhült.

Szél Bernadett visszavonult gondolkodni – ezzel a címmel írt cikket az Azonnali.hu, miután az LMP társelnökét három évre eltiltotta pártisztségek viselésétől a párt etikai bizottsága. Szél Bernadett a portálhoz eljuttatott közleményében azt írta: az ítélet tartalmát ő maga is próbálja értelmezni. Hozzáteszi: a jövővel kapcsolatban fontos és felelős döntéseket kell meghoznia, és ehhez időre van szüksége.

Szerdán a 24.hu írta meg a társelnökkel kapcsolatos ítéletet. Mint írta, a döntéshozók másodfokon azért büntették meg Szél Bernadettet, mert a választás előtt engedély nélkül tárgyalt az ellenzéki együttműködésről. A cikk szerint az etikai bizottság ugyanakkor teljesen érthetetlenné tette a döntését azzal, hogy a társelnöknek az eltiltása ellenére nem kell lemondania a posztjáról.

Budapest, 2018. június 29. Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője, a párt társelnöke felszólal a 2019. évi központi költségvetés általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. június 29-én. MTI Fotó: Soós Lajos

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika frakcióvezetője (Fotó: MTI/ Soós Lajos

Csütörtökön a párt frakcióvezető-helyettese, Demeter Márta sem tudott arra válaszolni, hogy hogyan maradhat az ítélet ellenére Szél Bernadett társelnök, ha a jövőben már kongresszusi küldött sem lehet. Szerinte az etikai bizottság döntése teljesen világos.

Az ellenzéki egyeztetések miatt Ungár Pétert eltiltották három évre párttisztségtől. Az LMP országos elnöksége tagjának a Ron Werber kampánytanácsadó szerződése miatt is felelnie kell. Ungár nem reagált a döntésre.

Schmuck Erzsébetet, a párt volt kampányfőnökét kétéves eltiltással sújtotta a testület.

Kassai Dánielt kizárták a pártból, amiért visszalépett a kampányban az MSZP-s Kunhalmi Ágnes javára. A politikus közösségi oldalán a döntésre úgy reagált: „azért várta meg az ítéletet, mert szerette volna, ha az LMP kiállítja saját magáról a bizonyítványát.” A munkáját pedig –  mint írta – Hadházy Ákossal folytatja.

Néhány párttag büntetését enyhítette az etikai bizottság. Sallai Róbert Benedek – akinek Hadházy Ákossal tettlegességig fajult a konfliktusa – a kizárás után ismét a párt tagja lehet.

Sallai R. Benedek a döntés után közösségi oldalán úgy fogalmazott: az első gondolata az volt, hogy önként kilép a pártból. Nem tudja ugyanis, hogy érdemes-e még energiát befektetni egy jobb sorsra érdemes politikai formációba, vagy tényleg ideje elengedni, és rájönni: az LMP már nem javítható. Emellett arra is kitért, hogy szerinte enyhe szankciót hoztak Szél Bernadett-tel szemben.

A párt frakcióvezető-helyettese továbbra sem tagja még az LMP-nek. Demeter Márta tagfelvételét az alapszervezetében ugyanis megvétózták, bár a képviselő szerint az eljárás még folyamatban van. Demeter Márta továbbra is a legjobb döntésnek tartja az LMP-hez való csatlakozását.

hirado.hu - M1
Címkék:
 • A Szent Péter-i Európa védelme
  Belülről akarják felrobbantani – vagy talán inkább szétmállasztani – a szellemi birodalmat, hosszú ideje, ám most egyfajta végkifejlet látszik közeledni.
 • Orbánt támadja egy lenini hasznos idióta
  Most a populista jelző – nem is címkéjével, hanem – bunkójával ütik le azokat, akik másként gondolkoznak, mint a Központ.
 • Orbán: Magyarországon az történik, amit a magyarok akarnak
  Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. "Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett" - fogalmazott a kormányfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
 • A kereszténydemokrácia esélyei az Európai Néppártban
  A KDNP egyelőre teljes jogú tagként marad a pártcsaládban, és küzd a kereszténydemokrata célokért. A döntés hátteréről és a kereszténydemokrata politizálás európai szintű lehetőségeiről kérdezte a Gondola Harrach Pétert, a KDNP alelnökét, parlamenti frakcióvezetőjét.
 • Konferencia - Csak erős nemzetek adhatnak választ a kihívásokra
  Kizárólag erős nemzetek alkotta erős Európa adhat megfelelő választ a kor nagy kihívásaira, köztük a migrációs válságra - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter vasárnap, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) budapesti migrációs konferenciáján.
MTI Hírfelhasználó