Helyreáll a török-holland diplomáciai viszony
2018. július 20. 16:20

Hollandia és Törökország megegyezett a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolat helyreállításáról

Hollandia és Törökország megegyezett a nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról a két ország között még tavaly kirobbant konfliktus után - jelentette be pénteken a holland külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint Stef Blok holland külügyminiszter török kollégájával, Mevlut Cavusogluval beszélt pénteken telefonon, és megállapodtak abban, hogy ismét nagyköveti szintre emelik a diplomáciai viszonyt.

Ennek megfelelően hamarosan visszatérhet Ankarába a februárban hivatalosan is visszahívott holland nagykövet, és az új, Hágába akkreditált török képviselő is elfoglalhatja az állomáshelyét.

A döntésről szóló híreket a török külügyi tárca is megerősítette.

A török külügyminiszter meghívta holland kollégáját

Meghívta Ankarába Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter holland kollégáját, Stef Blokot, hogy olyan ütemtervet dolgozzanak ki, amely a török-holland kapcsolatokat "a régi kerékvágásba" tereli - jelentette pénteken az Anadolu török állami hírügynökség.

Cavusoglu az Anadolunak adott nyilatkozatában kiemelte: a találkozó célja az is, hogy az Ankara és Hága közötti párbeszédet és bizalmat újjáépítse.

A török külügyi tárca vezetője egyúttal emlékeztetett: több mint 450 ezres török közösség él Hollandiában, amely a legnagyobb közvetlen külföldi befektető Törökországban.
Cavusoglu később az NTV török hírtelevíziónak adott interjújában úgy vélte, hogy Blok látogatására egy-két hónapon belül sor kerül.

Ankara és Hága között tavaly márciusban robbant ki diplomáciai viszály, miután Hollandia nem engedélyezte két török miniszternek, hogy részt vegyen Rotterdamban az elnöki rendszer bevezetéséről döntő török népszavazás kampányrendezvényén. Ankara válaszul úgy döntött, nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet, amíg Hollandia nem kér bocsánatot, emellett felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával, és megtiltották a holland diplomaták repülőútjait Törökországba.

Cavusoglu az Anadolunak azt is elmondta, hogy amikor a július 11-12-ei brüsszeli NATO-csúcs keretében találkozott Blokkal, a tavaly márciusi eseményekről beszéltek.

A török miniszter hangsúlyozta: mindkét fél túl akart lépni a jelenleg fennálló helyzeten, amely csak kárt okozott "a stratégiai partnerségre alapuló többdimenziós kapcsolatoknak".

Cavusoglu közölte: a viszony rendezésére irányuló közös szándék fényében Blok egy levelet küldött neki, amelyben megerősítette a normalizálási folyamat iránti elkötelezettségét. "A levél után telefonon is beszéltünk, és megállapodtunk, hogy közös lépéseket teszünk a kapcsolatok fellendítésére" - tette hozzá a török politikus.

Pénteken először a holland külügyminisztérium közölte, hogy Blok és Cavusoglu megállapodott abban, hogy ismét nagyköveti szintre emelik a két ország közötti diplomáciai viszonyt. Majd a döntésről szóló híreket a török külügyi tárca is megerősítette.

Ennek megfelelően hamarosan visszatérhet Ankarába a februárban hivatalosan is visszahívott holland nagykövet, és az új, Hágába akkreditált török képviselő is elfoglalhatja az állomáshelyét.

A diplomáciai viszály tavaly márciusban robbant ki a felek között, miután Hollandia nem engedélyezte két török miniszternek, hogy részt vegyen Rotterdamban az elnöki rendszer bevezetéséről döntő török népszavazás kampányrendezvényén. Ankara válaszul úgy döntött, hogy nem engedi vissza a szabadságon lévő holland nagykövetet, amíg Hollandia nem kér bocsánatot, emellett felfüggesztették a kormánytalálkozókat Hollandiával, és megtiltották a holland diplomaták repülőútjait Törökországba.

MTI
Címkék:
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Eltüsszentett forradalom
  Tényleg feltámadt a baloldali ellenzék, legalábbis sok éves tespedését felszámolva mintegy varázsütésre in concreto a tettek mezejére lépett.
 • Novák Katalin bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert
  Bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, a Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap szombati számában közzétett nyílt levelében.
 • Orbán Viktor most is ellenzékben van, csak európai színten
  Nincs olyan, hogy európai nép, a Nyugat pedig soha nem tanulta meg Kelet-Európát – mondja Schöpflin György a Mandinernek. A 15 év után visszavonuló fideszes néppárti EP-képviselőt az uniós évek tapasztalatairól, a Budapest-Brüsszel vitákról, a Brexitről és az EP-választás kilátásairól kérdeztük.
 • Erős családok nélkül nincs sikeres Magyarország
  Erős családok nélkül nem létezhetnek helyi közösségek, ezek nélkül pedig nincs sikeres Magyarország, amely képes felelősséget vállalni a világ bármely pontján élő magyarok iránt – mondta az Országgyűlés alelnöke szombaton az Országházban, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének családi napján.
MTI Hírfelhasználó