Izrael nagyszabású támadást indított a Hamász ellen
2018. július 20. 22:30

Izrael nagyszabású támadást indított a Hamász gázai övezeti létesítményei ellen, miután délután az övezetet uraló radikális iszlamista szervezet mesterlövészei izraeli katonákra lőttek - jelentette péntek este az izraeli 10-es tévé híradója.

A televízió szerint a 2014-es Erős szikla hadművelet óta a legsúlyosabb veszteség érte az izraeli hadsereget a délután ötkor történt támadásban, de a további részletekről egyelőre hírzárlatot rendeltek el.

A palesztin Hamász katonai infrastruktúrája elleni nagyszabású támadást este nyolc után indították meg, előtte rendkívüli tanácskozást tartott Tel-Avivban a hadsereg főhadiszállásán Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Avigdor Liberman védelmi miniszter, és Gadi Ejzenkot vezérkari főnök.

A hadsereg közleményben jelentette be, hogy az esti légicsapások a fegyveres erők elleni súlyos incidensre adott választ jelentik. "A Hamász úgy döntött, hogy rombolja a biztonsági helyzetet, és viselni fogja a felelősséget tettéért. A hadsereg fokozott biztonsági készültségben áll" - hangsúlyozták.

A Gázai övezet környékének izraeli településein élőket felszólították, hogy tartózkodjanak az óvóhelyek, illetve az otthonaikban létesített biztonsági szobák közelében - tizenöt másodpercen belül el kell érniük azokat -, és gyülekezési tilalmat rendeltek el ebben a térségben. Izraelben attól tartanak, hogy a Hamász rakétákkal felel a közeli órákban a légicsapásokra, ami háború felé sodorhatja a feleket.

Az izraeli légicsapások megindítása után három rakétát lőttek ki Gázából, amelyek közül kettőt befogott a Vaskupola légvédelmi rendszer, egy pedig lakatlan területen ért földet.

Izrael Nikolaj Mladenovhoz, az ENSZ közel-keleti megbízottjához fordult, aki Twitter-üzenetében azonnali önmérsékletre szólította fel a Hamászt. "Nem szabad, hogy azok érjenek el sikert, akik újabb háborúba akarják provokálni a plaesztinokat és az izraelieket" - írta Mladenov.

A 10-es tévé szakértői szerint az izraeli katonákat ért pénteki támadás előtt előrehaladott tárgyalások folytak egyiptomi közvetítéssel a Gázai övezet gazdasági helyzetének rendezéséről, egy hosszabb távú békés megoldásról.

MTI
Címkék:
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
 • „Tudományos” látásmód
  Ilyen körülmények között lefordíthatjuk-e Lenint magyar pénzből angolra?
 • Még botrányosabb a svéd miniszter nyilatkozata
  Megírtuk, hogy bocsánatkérésre szólította fel a svéd szociális minisztert a családvédelmi akcióterv kapcsán tett kijelentései miatt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Most kiderült, még súlyosabb az eset.
 • Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból
  A hazatérés napjára, a Csehszlovákiától történt visszacsatolás 95. évfordulójára emlékeztek vasárnap Somoskőújfalun. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Nógrád megyei falu díszpolgára az ünnepségen úgy fogalmazott: Somoskőújfalun feltámadás lett a trianoni gyászból.
 • Hamis zászlók
  A hamis látszat keltésével azt hazudni, hogy a nemzetellenes szélsőség az adott nemzet megerősödését, gazdagodását, javát akarja.
MTI Hírfelhasználó